Endometriyum kanserinde prognostik faktörler ve farklı cerrahi yöntemlerin sağkalım üzerine etkisi
The Effect of prognostic factors and different modalities of surgery on survival in endometrial carcinoma
  1. Tez No: 91603
  2. Yazar: FİLİZ SEÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ VARDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriyum kanseri, lenfatik invazyon, miyometriyal invazyon, sitoloji, vasküler invazyon, Endometrial carcinoma, lymphatic invasion, miyometriyal invasion, cytology, vascular invasion. VI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Endometriyum Kanserinde Prognostik Faktörler ve Farklı Cerrahi Yöntemlerin Sağkalım Üzerine Etkisi: Bu çalışmamızın amacı, kliniğimizde 1991-1999 yıllan arasında endometriyum kanseri tanısı alan, kliniğimizde öpere edilen, histopatolojik incelemesi Patoloji Anabilim Dalında yapılan olguların yaşam süresini etkileyen prognostik faktörleri saptamak ve farklı cerrahi yöntemlerin yaşam süresi üzerine etkisini incelemekti. Bu amaçla Ocak 1991 - Aralık 1999 tarihleri arasında başvuran ve 30.10.2000 tarihine kadar takip edilen 117 endometriyum kanserli olgu çalışmaya alındı. Bu çalışmada endometriyum kanserinde önemi bilinen histopatoloji, grade, miyometriyal invazyon, servikal invazyon, serozal invazyon, adneksiyal invazyon, lenfatik invazyon gibi prognostik faktörler ve cerrahi yöntemlerin sağkalım üzerine etkisi incelendi. Endometriyum kanserinde ortalama yaş 55.67, en sık görülen histopatolojik tip adenokarsinom (% 91.5) olarak bulundu. Olgularda her bir prognostik faktörün sağkalım üzerine etkisi araştırıldığında, cerrahi evre, grade, miyometriyal invazyon, servikal invazon,serozai invazyon,vasküler invazyon ve lenfatik invazyonun sağkahmı istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilediği ancak adneksiyal invazyonun, sağkalıma istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Cerrahi yöntemlerin farklı olmasının da sağkalıma istatistiksel olarak anlamlı bir katkısı bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The effect of prognostic factors and different modalities of surgery on survival in endometrial carcinoma In this study, we reviewed the effects of prognostic factors and different surgical approaches on the survival in patients who were diagnosed as endometrial carcinoma and operated in Obstetric and Gynecology Department of University of Çukurova between 1991 and 1999. The histopathologic findings of the specimens were investigated by Pathology Department of University of Çukurova. We reviewed 117 patients who admitted to Department of Obstetrics and Gynecology between January 1991 and December 1999. And all the carcinoma. All the patients were followed up to 30.10.2000. In this study we investigated the effects of surgical approach and prognostic factors such as hystopathology, grade, miyometriyal invasion, cervical invasion, adnexial invasion, lymphatic invasion on the survive. The mean age was 55.67 years in the patients who had endometrial carcinoma. The most commonly hystopathological type we found was adenocarcinoma of the endometriyum (91.5%). We reviewed the effect of every prognostic factors which were stage, grade, miyometriyal invasion, cervical invasion, vasculer invasion and lymphatic invasion had significant effect on the survive except adnexial invasion. And we found that different surgical approaches had no significant effect on survive.