Epitelyal over kanserli olguların değişik parametrelere göre dağılımı ve yaşam süreleri
The Survival time and the distribution of epithelial ovarian carcinoma cases according to the different parameters
- Tez No: 91604
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cysplatinum, epithelial ovarian carcinomas, paclitaxel, serous adenocarcinoma. VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET EPİTELYAL OVER KANSERLİ OLGULARIN DEĞİŞİK PARAMETRELERE GÖRE DAĞILIMLARI VE YAŞAM SÜRELERİ Bu çalışmamızın amacı,1991-1999 yılları arasında takip ve tedavileri kliniğimizde yapılan epitelyal over kanserli olguların,değişik parametrelere göre dağılımını saptamak ve yaşam sürelerini belirlemekti. Bu amaçla çalışmaya,Ocak 1991-Aralık 1999 tarihleri arasında kliniğimizde epitelyal over kanseri tanısı almış veya bu nedenle kliniğimize sevk edilmiş 160 olgu alındı. Bu çalışmamızda epitelyal over kanserli olguların bir çok özelliği araştırıldı. Bunlar; olguların yaş dağılımları, en sık görüldükleri yaş grupları, histopatolojik dağılımları, evre dağılımları, geldiği yere göre dağılımları, parite dağılımları, lenf nodu tutulumları, lenf nodu tutulumlarına göre yaşam süreleri, yapılan cerrahi tedavinin yaşam sürelerine olan etkileri idi. Yine bu çalışmada suboptimal cerrahi yapılan 40 hasta farklı bir grup olarak alındı. Bu hastalarda farklı iki kemoterapi protokolünün progresyonsuz sağ kalım ve medyan sağ kalım süreleri üzerine olan etkilerine bakıldı. Olguların yaş ortalaması 51.10, en sık görüldüğü yaş grubu ise 50-54 yaşları arası idi. En sık görülen histopatolojik tip seröz adenokanser idi (% 73.1). Olguların %47.5'i evre m' t e, özellikle de evre IlIC'de (%38.1) saptandı. Lenf nodu tutulumu olmayan olgularda ortalama yaşam süreleri 75.56 ay iken, pelvik lenf nodu tutulumu olan olgularda 3830 ay, pelvik-paraaortik lenf nodu tutulumu olan olgularda ise 20.04 ay olduğu saptandı. Genel olarak 5 yıllık sağ kalım %42 olarak saptandı. Suboptimal cerrahi uygulanan hastalarda sisplatin/siklofosfamid verilenlerde progresyonsuz sağ kalım 10.73 ay,medyan sağ kalım süresi ise 24.48 ay olarak saptanırken; paklitaksel/platinum grubunda ise bu süre 14.41 aya, 29.58 ay olarak hesaplandı. Bu çalışmada, büyük kısmı ileri evrelerde saptanan ve hala etkin bir tedavisi olmayan epitelyal kanserler üzerine dikkat çekmek ve erken tanının tüm malignitelerde olduğu gibi, bu olgularda da ne kadar önemli olduğu vurgulanmak istenmiştir. Anahtar Kelimden Sisplatin, epitelyal over kanserleri, paklitaksel, seröz adenokanser. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SURVIVAL TIME AND THE DISTRIBUTION OF EPITHELIAL OVARIAN CARCINOMA CASES ACCORDING TO THE DDJFERENT PARAMETERS The objective of this study is to determine the survival time and the distrubition of epithelial ovarian carcinoma cases according to the different parameters, that was followed and treated in our clinic between the years 1991 and 1999. In this study 160 cases were included that was diagnosed in our clinic as epithelial ovarian carcinoma or send our clinic with the same diagnose between January 1991 and December 1999. In this study we explored many characteristics of epithelial ovarian carcinoma cases. These are; distribution of ages, age groups at which the tumor appears most frequently, the histopathologic distribution, stage and parity, involvement of lymph nodes, survival according to the lymph node involvement and effects of surgery on the survival. We seperated 40 cases who underwent suboptimal surgery. These patients were seperated into two groups and the effects of two different chemotherapy protocols on the survival without progression and median survival times were examined. The median age of the patients was 51.10 years and the age group at which the tumor appears most frequently was 50-54 years. The most frequently seen hystopathological type was serous adenocarcinoma (73.1%) Fourty seven and half percent of cases were at stage HL and especially at stage DTC(38.1%) Median survival time of the patients without lymph node involvement was 75.56 months. However, the median survival time of the patients who have pelvic- paraaortic lymph node involvement was 20.04 months, while it was 38.30 months when there is only pelvic lymph node involvement. Five years survival rate was 42%. In the patients who underwent suboptimal surgery, the median survival time and survival without progression was 24.48 months and 10.73 months in the group that was given cysplatinum/cyclophosphamide, while they were 29.58 months and 14.41 months in the group that was given paclitaxel/platinum.In this study we want to emphasize the importance of early diagnosis, as it is in all malignancies and we want to call attention to epithelial carcinomas, because most of them still diagnose at advanced stages and still does not have an effective treatment.