Reducing the carbon emission in Iraq by designing hybrid PV/wind energy system
Irak'ta karbon ayak izini azaltma: Optimal hibrit PV/rüzgar enerji sisteminin tasarımı
  1. Tez No: 916074
  2. Yazar: ISLAM ABED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN GÜNHAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit PV/Rüzgar Yenilenebilir Enerji Sistemi, Özel Jeneratör Emisyonu, Karbon Emisyonu Azaltımı, Sürdürülebilir Kalkınma, RETSCREEN Prog, Hybrid PV/Wind Renewable Energy System, Private Generators Emission, Carbon Emissions Reduction, Sustainable Development, RETSCREEN Prog
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri İşletim ve Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Sera gazı emisyonları, özellikle karbondioksit, dünyanın geleneksel enerji kaynaklarına olan ihtiyacının artması sonucunda artmıştır. Irak'ın evler için enerji sağlamak amacıyla özel dizel jeneratörlere önemli ölçüde bağımlı olması, onu yüksek sera gazı emisyonlarına sahip bir ülke olarak önemli bir örnek haline getirmektedir. Bu ağır yakıt yağıyla çalışan jeneratörler, karbondioksit emisyonlarının önemli bir kaynağıdır. Geleneksel jeneratörlere alternatif olarak hibrit ve şebeke sistemlerini birleştirerek, bu araştırma temiz ve yenilenebilir enerji sistemlerinin benimsenmesi yoluyla uygulanabilir çözümler sunmayı amaçlamaktadır. Şebekenin hibrit enerji santralleri, RETScreen yazılımı kullanılarak analitik olarak tasarlanmış ve değerlendirilmiştir. Çalışma, Irak Planlama Bakanlığı'ndan 2021 yılına ait aylık ev güç kullanım istatistiklerinin yanı sıra, RETScreen tarafından toplanan tüm Irak valilikleri için iklim verilerinin kapsamlı bir incelemesini içeriyordu. Her vilayet tarafından tüketilen yıllık enerjinin %60'ını sağlamak için bir metodoloji benimsenmiştir. En fazla güneş radyasyonu ve rüzgar hızına sahip valilikleri seçmek tekniğin bir parçasıydı. Ninova Valiliği, araştırmacı için bir şehir olarak önemi nedeniyle bir vaka çalışması olarak seçildi, buna karşın Necef ve Zikar Valilikleri sırasıyla en fazla güneş radyasyonu ve rüzgar hızına sahipti. Bulgulara göre, %50 PV ve %50 rüzgar enerjisi kullanan Ninova Valiliği'nin sistemi en iyi performansı gösterdi. Bu kurulumla, yıllık 3.339.426,4955 ton CO2 azaltıldı ve kapsama oranı %144 oldu. Öte yandan, Zikar Valiliği, %75 rüzgar ve %25 PV enerjisi kullanan bir sistemle en iyi sonuçları aldı ve %135 kapsama oranı ve yıllık 924.023,51 ton CO2 emisyonunda azalma sağladı. %134'lük bir kapsama oranı ve yıllık 1.381.314,2025 ton CO2 azaltımı ile Necef Valiliği için ideal sistem %50 PV ve %50 rüzgar enerjisi arasında eşit olarak bölünmüştür. Bulgular ayrıca daha yüksek güneş radyasyonu seviyelerine sahip valiliklerin daha fazla güç ürettiğini ve CO2 emisyonlarını daha önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Bu bulgular, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi kolaylaştırarak, uygulanabilir hibrit sistemlerin sürdürülebilirliğe doğru kritik bir adım sağladığını göstermektedir. Irak'taki kirliliği azaltmak, evler için yeşil elektrik sağlamak ve dünyanın enerji sürdürülebilirliği hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak istiyoruz.
Özet (Çeviri)
Emissions of greenhouse gases, particularly carbon dioxide, have increased as a result of the world's growing need for conventional energy sources. Iraq's significant reliance on private diesel generators to provide energy for homes makes it a notable example of a country with high greenhouse gas emissions. These heavy fuel oil-powered generators are a major source of carbon dioxide emissions. By combining hybrid and grid systems as an alternative to traditional generators, this research seeks to offer workable solutions through the adoption of clean and renewable energy systems. The grid's hybrid power plants were analytically designed and evaluated using RETScreen software. The study included yearly home power usage statistics for 2021 from the Iraqi Ministry of Planning, as well as a thorough examination of climatic data for all Iraqi governorates, which were gathered by RETScreen. A methodology has been adopted to provide 60% of the annual energy consumed by each governorate. Choosing governorates with the greatest amounts of solar radiation and wind speed was part of the technique. Nineveh governorate was selected as a case study because of its significance as a city to the researcher, whereas Najaf and Dhi Qar governorates had the greatest amounts of sun radiation and wind speed, respectively. According to the findings, Nineveh Governorate's system, which used 50% PV and 50% wind energy, performed the best. With this setup, 3,339,426.4955 tons of CO2 were reduced annually and the coverage rate was 144%. On the other hand, the Dhi Qar Governorate had the best results with a system that used 75% wind and 25% PV energy, resulting in a 135% coverage rate and a 924,023.51 ton annual decrease in CO2 emissions. With a coverage rate of 134% and an annual reduction of 1,381,314.2025 tons of CO2, the ideal system for the Najaf Governorate was split evenly between 50% PV and 50% wind energy. The findings also showed that governorates with higher levels of solar radiation generated more power and reduced CO2 emissions more significantly. These findings show that by easing the switch to clean and renewable energy sources, workable hybrid systems provide a critical step towards sustainability. we want to reduce pollution in Iraq, supply green electricity for homes, and help the world reach its energy sustainability targets.