Effects of simple verbal instructions on eating rate, fullness, meal enjoyment and meal satisfaction
Basit Sözlü Talimatların Yeme Hızı, Doygunluk, Yeme Keyfi ve Yeme Doyumu Üzerinde Etkileri
- Tez No: 916075
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: verbal instruction, eating speed, fullness, satisfaction, enjoyment
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: University of Bristol
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Davranış Analizi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Laboratuvar çalışmaları, yavaş yemenin tokluğu artırabileceğini ve kilo kontrolünde etkili bir strateji olabileceğini vurgulamaktadır. Bununla birlikte, yavaş yemenin gerçek hayatta daha az arzu edilebileceği de kaydedilmiştir. Bu nedenle, bu çalışma, basit sözel talimatların yeme hızı, doygunluk (tokluk), yemekten zevk alma ve yeme doyumu üzerindeki etkilerini araştırmıştır. İnsanlara yavaş yemeleri ve bir yemeğin tadını çıkarma talimatlarının verilmesinin kontrol grubuna göre yeme hızını azaltacağı ve daha fazla doygunluk sağlayacağı öngörülmüştür. Ayrıca bir yemeğin tadına varmanın, yemekten alınan zevki ve doyumu arttıracağı da öngörülmüştür. İlk olarak, 100 sağlıklı gönüllüden temel ölçümler (açlık, tokluk, susuzluk) toplandı. Bunu takiben, katılımcılar üç farklı deney grubuna atanarak, 431.03 kilokalorilik bir öğlen yemeği yemeleri talimatı verildi. Daha sonra yemek sonrası ölçümler (açlık, tokluk, yeme keyfi ve yeme doyumu) toplandı. Araştırmanın sonuçları, yavaş yeme koşulundaki katılımcıların, kontrol grubu ve yemeğin tadını çıkarma koşullarındaki katılımcılara kıyasla yeme hızlarını önemli ölçüde azalttığını göstermektedir. Öte yandan, tokluk, yeme keyfi ve yeme doyumu açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu çalışma, yeme hızının karmaşık yöntemler yerine basit sözel talimatlarla değiştirilebileceğini, ancak yeme hızındaki azalmanın tokluk, yeme keyfi ve yeme doyumunu artıramayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Laboratory studies have highlighted that eating slowly can increase satiety and might be an effective strategy in weight control. However, it was noted that slow eating can be less desirable in real life. Therefore, this study investigated the effects of simple verbal instructions on eating rate, fullness, meal enjoyment and satisfaction. It was predicted that instructing people to eat slowly and 'savour' a food would decrease eating speed and provide more fullness compared to control group. In addition, savouring a food would increase meal enjoyment and satisfaction. Firstly, baseline measures (hunger, fullness, thirst,) were collected from 100 healthy volunteers. Following this, they were allocated to one of three experimental conditions and instructed to eat a 431.03 kcal fixed lunch meal. Then, post-meal measures (hunger, fullness, meal enjoyment and satisfaction) were collected. Results demonstrates that participants in slow eating condition markedly decrease their eating rate compared to participants in usual and savour conditions. On the other hand, there was no significant differences in fullness, meal enjoyment and meal satisfaction across conditions. This study indicates that eating speed can be altered by simple instructions rather than complicated methods, however reduction in eating speed may not increase fullness, enjoyment and satisfaction.