The role of Turkish culture and emotion regulation on prosocial behavior
Türk kültürünün ve duygu düzenlemenin prososyal davranış üzerindeki etkisi
- Tez No: 916163
- Danışmanlar: PROF. SARA SCRİMİN, DR. LİBERA YLENİA MASTROMATTEO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Emotion Regulation, Prosocial behavior, Religiosity, Trust
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıta Deglı Studı Dı Padova
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Toplum yanlısı davranış, işbirliği ve başkalarına yardım etme, insanları diğer türlerden ayıran en belirgin özelliklerden biridir (Fehr ve Fischbacher, 2003). Nezaket, işbirliği ve başkalarına yardım etme eylemleriyle karakterize edilen toplum yanlısı davranış, olumlu sosyal ilişkilerin geliştirilmesinde ve uyumlu bir toplumun sürdürülmesinde çok önemli bir rol oynar. Öte yandan, duygu düzenleme, bireylerin duygularını etkili bir şekilde yönetmek ve düzenlemek için kullandıkları süreçleri ifade eder. Türk kültürünün duygu düzenleme stratejileri üzerindeki etkisi, toplum yanlısı davranışı anlamada çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Türk kültürü, duygu düzenleme ve toplum yanlısı davranış arasındaki etkileşimi incelemektir. Kültürel değerlerin ve normların duygu düzenleme stratejilerini nasıl etkilediğini ve bunun da bireylerin toplum yanlısı davranışlarda bulunma eğilimlerini nasıl etkilediğini inceler. Literatüre dayanarak birkaç hipotez önerdik: H(1): duygu düzenleme ölçümlerinde yüksek puan alan bireyler, daha yüksek düzeyde toplum yanlısı davranış sergileyeceklerdir. H(2): yaşlı bireyler genç bireylere göre daha toplum yanlısı davranacaklardır ve H(2a); yaşça yetişkin bireyler, genç popülasyonlara göre duygularını düzenlemeye daha yatkındırlar. H(3): Din ve güven gibi kültürel değerlerin bireyin toplum yanlısı davranışları arasında bir bağlantı vardır. H(4): cinsiyet, yaş, duygu düzenleme arasında doğrudan bir etki ve din üzerinde dolaylı bir etki bulunmaktadır. Bu hipotezleri ölçmek için 18-65 yaş arası 181 katılımcı (%67,9 kadın ve %32,1 erkek) çevrimiçi anket ve 9 mülakat (6 kadın ve 3 erkek) topladık. Bu hipotezleri ölçmek için şu ölçekler kullanılmıştır; sosyo-demografik form, duygu düzenleme ölçeği (ERQ), toplum yanlısı davranışı ölçen oyun ve kültür/din ile ilgili sorular içeren ölçek. Mülakatlar Zoom üzerinden 15-20 dk olarak gerçekleştirilmiştir. Anket verilerinin test edilmesinde regresyon analizi ve kümeleme analizi kullanılmış ve görüşme yanıtları üzerinde betimsel analizler yapılmıştır. Katılımcıların duygu düzenlemenin alt boyutu olan duygusal bastırma puanlarının, toplum yanlısı davranış puanları arasında anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların toplum yanlısı davranış düzeylerinin yaş ve cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Kümeleme analizi sonuçlarına göre 2 belirgin grup belirlenmiştir (Yüksek Güven ve Dindarlık ile Düşük Güven ve dindarlık). Grupların toplum yanlılığı düzeyleri arasında anlamlı bir fark gözlenmiştir. Bu çalışma, toplum yanlısı davranışların duygu düzenleme, kültürel değerler ve toplumsal güven gibi bazı faktörlerden nasıl etkilendiğine ışık tutmuştur.
Özet (Çeviri)
Prosocial behavior, cooperation and helping others are one of the most distinctive features that distinguishes humans from other species (Fehr & Fischbacher, 2003). Prosocial behavior, characterized by acts of kindness, cooperation, and helping others, plays a crucial role in fostering positive social relationships and maintaining a harmonious society. Emotion regulation, on the other hand, refers to the process's individuals employ to manage and regulate their emotions effectively. Turkish culture's influence on emotion regulation strategies is crucial in understanding prosocial behavior. This study aims to explore the interaction between Turkish culture, emotion regulation, and prosocial behavior. It examines how cultural values and norms influence emotion regulation strategies, which in turn impact individuals' tendencies to engage in prosocial behavior. Based on literature we proposed several hypothesis: H(1): individuals who score high on measures of emotion regulation will display higher levels of prosocial behavior. H(2): older individuals to behave more prosocially than younger individuals, and H(2a); older adults individuals are more prone to regulate their emotions than younger populations. H(3): There is an association between cultural values such as religion and trust on prosocial behavior of individual H(4): There is a direct effect between gender, age, emotion regulation and indirect effect on religion. In order to measure these hypotheses, we collected 181 participants (67.9% female and 32.1% male) aged between 18-65 via online survey and 9 interviews (6 females and 3 males). Socio-demographic form, emotion regulation questionnaire (ERQ), the game that measure prosocial behavior and the scale with questions about culture/religion. Interviews were held on Zoom for 15-20 min. Regression analysis and cluster analysis were used to test the survey data and descriptive analyses were performed on the interview answers. It was concluded that the participants' emotional suppression scores, which is the sub-dimension of emotion regulation, showed a significant difference between vii their prosocial behavior scores. It was concluded that the participants' prosocial behavior levels did not differ significantly according to age and gender. According to the cluster analysis results, 2 specific groups were determined (High Trust and Religiosity vs Low Trust and religiosity). A significant difference was observed between the prosociality levels of the groups. This study shed light on to how prosocial behaviors affected by several factors such as emotion regulation, cultural values and societal trust and so on.