Ağır hiponatremi olgularında beyin tomografisi ile ölçülen optik sinir kılıf çapının prognozla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of optic nerve sheath diameter measured by brain tomography with prognosis in cases of severe hyponatremia
- Tez No: 916162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ALTINBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hiponatremi, OSKÇ, ETD, Bilgisayarlı Tomografi, Hyponatremia, ONSD, ETD, Computed Tomography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hiponatreminin serebral ödem ve intrakraniyal basınç artışıyla ilişkili olduğu dikkate alındığında, Bilgisayarlı Tomografi ile ölçülen optik sinir kılıf çapı (OSKÇ) ve optik küre enine çapı (ETD) değerlerinin prognozu öngörmede potansiyel biyobelirteçler olabileceği düşünülmüştür. Bu çalışmada, bu parametrelerin mortalite ve klinik sonuçlarla ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamız, 23.01.2021-23.01.2024 tarihleri arasında hastanemiz acil servisine başvuran serum sodyum değeri <125 mmol/L olan ve başvuru anında kraniyal bilgisayarlı tomografi görüntülemesi bulunan ve çalışma kriterlerini karşılayan 161 hasta üzerinde retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. OSKÇ ölçümleri, optik sinir eksenine dik şekilde, skleranın 3 mm arkasından, sol ve sağ gözlerde biyoküler en geniş noktadan yapılmıştır. Bulgular: Ağır hiponatremi hastalarında yaş ortalaması 71.9±14.6 olup, kadın hasta oranı %64 idi. Başvuru şikayetleri arasında en sık bulantı-kusma (%29.2), bilinç bulanıklığı (%28.6) ve nefes darlığı (%13.0) yer aldı. Kronik hastalığı bulunan hasta oranı %90.7 olup, hipertansiyon (%73.3) ve diyabet (%39.1) en yaygın hastalıklardı. Hipervolemik hasta oranı %19.8, hipovolemik hasta oranı ise %39.7 idi. Sodyum seviyesine göre yapılan gruplamada, Sodyum ≥118 mmol/L olan grupta bulantı-kusma oranı daha düşük (%19.0; p=0.003), hipervolemik oranı ise daha yüksek (%28.6; p=0.007) bulundu. Vital bulgular açısından Sodyum ≥118 olan grupta sistolik kan basıncı daha düşük (p=0.006), nabız ise daha yüksekti (p=0.005). Laktat, üre, kreatinin, BUN ve osmolalite değerleri Sodyum ≥118 grubunda anlamlı şekilde daha yüksekti (p<0.05). Tedavi sonuçlarına bakıldığında hastaların %77.6'sı yatırılarak tedavi edildi, 1 aylık mortalite oranı %18.6 olarak saptandı. Sodyum <118 ve ≥118 olan gruplar arasında sağ göz ve sol gözde OSKÇ, orbita çapı ve olması gereken çap değerleri arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05). Sonuç: OSKÇ'nin hiponatremi ile ilişkisini incelemiş ve prognoz ile anlamlı bir ilişkisinin olmadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, derin hiponatremi durumlarında OSKÇ'nin artış gösterdiği saptanmıştır. Ancak, bu artışın mortalite ile bağlantılı olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: Considering that hyponatremia is associated with cerebral edema and increased intracranial pressure, it was thought that optic nerve sheath diameter (ONSD) and optic sphere transverse diameter (ETD) values measured by Computed Tomography could be potential biomarkers in predicting prognosis. This study aimed to evaluate the relationships of these parameters with mortality and clinical outcomes. Material and Method: Our study was conducted retrospectively on 161 patients who applied to our hospital emergency department between 23.01.2021- 23.01.2024, had serum sodium values <125 mmol/L, had cranial computed tomography imaging at the time of admission and met the study criteria. ONSD measurements were made perpendicular to the optic nerve axis, 3 mm behind the sclera, and at the widest biocular point in the left and right eyes. Results: The mean age of patients with severe hyponatremia was 71.9±14.6, and the proportion of female patients was 64%. The most common complaints were nausea-vomiting (29.2%), confusion (28.6%), and shortness of breath (13.0%). The proportion of patients with chronic diseases was 90.7%, and the most common diseases were hypertension (73.3%) and diabetes (39.1%). The proportion of hypervolemic patients was 19.8%, and the proportion of hypovolemic patients was 39.7%. In the grouping according to sodium level, the rate of nausea-vomiting was lower (19.0%; p=0.003), and the rate of hypervolemic patients was higher (28.6%; p=0.007) in the group with sodium ≥118 mmol/L. In terms of vital signs, systolic blood pressure was lower (p=0.006) and pulse rate was higher (p=0.005) in the Sodium ≥118 group. Lactate, urea, creatinine, BUN and osmolality values were significantly higher in the Sodium ≥118 group (p<0.05). When the treatment results were examined, 77.6% of the patients were hospitalized and the 1-month mortality rate was determined as 18.6%. There was no significant difference in ONSD, orbital diameter and normal diameter values in the right and left eyes between the groups with sodium <118 and ≥118 (p>0.05). Conclusion: The relationship between ONSD and hyponatremia was examined and it was revealed that there was no significant relationship with prognosis. However, it was determined that ONSD increased in cases of deep hyponatremia. However, this increase was not associated with mortality.