Zihin yetersizliği olan bireylere bulaşık makinesi kullanma becerisinin öğretiminde tablet aracılığıyla sunulan video ipucu olma yönteminin etkiliği
  1. Tez No: 916205
  2. Yazar: YİĞİT YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK BAĞLAMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Bulaşık Makinesi, Günlük Yaşam Becerileri, Kullanma Video İpucu Olma, Video Model Olma, Daily Living Skills, Dishwasher, Video Promptin, Video Modelling
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, hafif düzeyde zihin yetersizliğine sahip olan bireylerde bulaşık makinesi kullanma becerisinin öğretiminde video ipucu olma yönteminin etkililiğini belirlemektir. Araştırmanın bağımlı değişkeni, günlük yaşama becerilerinden olan bulaşık makinesi kullanarak bulaşıkları yıkama becerisinin öğretilmesidir. Araştırmanın bağımsız değişkeni ise, video ipucu olma yöntemiyle hazırlanan öğretim programıdır. Araştırmada tek denekli araştırma yöntemlerinden katılımcılar arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya hafif düzeyde zihin yetersizliği tanısı olan yaşları 14-16 arasında değişen 2 kız ve 1 erkek öğrenci katılmıştır. Araştırma Gazimağusa ilçesinde bulunan Gazimağusa Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulunun mutfak atölyesinde gerçekleşmiştir. Araştırma sonucunda hafif düzeyde zihin yetersizliğine sahip bireylerin video ipucu olma yöntemiyle bulaşık makinesi kullanma becerisinin kazandırmada etkili olduğu ve bu beceriyi 1, 2 ve 4 hafta sonra sergiledikleri görülmüştür. Ayrıca farklı ortamlarda ve farklı öğretmenlerle de beceriyi genelleyebildikleri gözlemlenmiştir. Araştırmanın öğretmenlerden toplanan sosyal geçerlilik bulgularına göre video ipucu yöntemini olumlu buldukları ve farklı beceri ve öğrenciler için kullanmayı düşündüklerini ifade etmişlerdir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular benzer çalışmaların bulgularıyla tartışılmış ve ileriki çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this study is to determine the effectiveness of video prompting method in teaching the skill of using a dishwasher to individuals with mild intellectual disability. The dependent variable of the study is teaching the skill of washing dishes using a dishwasher, which is one of the daily life skills. The independent variable of the study is the instructional program prepared with video prompting method. In the study, multiple probe between participants model, one of the single-subject research methods, was used. Two female and one male students aged between 14-16 years with mild intellectual disability participated in the study. The research was conducted in the kitchen workshop of Famagusta Special Education and Job Training School in Famagusta district. As a result of the study, it was observed that the video prompting method was effective in teaching individuals with mild intellectual disability the skill of using a dishwasher and that they demonstrated this skill after 1, 2 and 4 weeks. It was also observed that they were able to generalize the skill in different settings and with different teachers. According to the social validity findings of the study collected from the teachers, they found the video prompting method positive and stated that they would consider using it for different skills and students. The findings obtained as a result of the research were discussed with the findings of similar studies and suggestions for future studies were presented.