Yetişkin bireylerin cinsel mitlere inanma düzeyleri, cinseltutumları ve benlik saygıları arasındaki ilişkininincelenmesi
Examining the relationship between adult individuals' level of belief in sexual myths, sexual attitudes and self-esteems
  1. Tez No: 916204
  2. Yazar: BUSE NUR KOCA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. AYŞE BURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı. Cinsel Mit, Cinsellik, Self-Esteem. Sexual Myth, Sexuality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, yetişkin bireylerin cinsel mitlere inanma düzeyleri, cinsel tutumları ve benlik saygıları arasındaki ilişkiyi incelenmesidir. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışmanın evreni, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan yetişkin bireylerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evreni bilinmeyen örnekleme yöntemi sayısı yoluyla Lefkoşa da yaşayan, 18 yaş üzeri Türkçe konuşan 246 kadın, 138 erkek olmak üzere toplam 384 gönüllü birey oluşturmaktadır. Bu çalışmada, katılımcıların kişisel bilgilerini öğrenmek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Bilgi Formu, cinsel mitlere inanma düzeylerini ölçmek için Cinsel Mit Değerlendirme Formu, cinsel tutumu ölçmek için Hendrick Cinsel Tutum Ölçeği ve son olarak benlik saygısını ölçmek için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği Kısa Form kullanılmıştır. Araştırma bulgusunda, katılımcıların cinsel tutum düzeyleri ile cinsel mitler düzeyleri arasında negatif yönlü; benlik saygısı düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı olmayan ilişkiler olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, katılımcıların cinsel mitler düzeyleri ile benlik saygısı düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı olmayan ilişkiler bulunmuştur. Katılımcılarda cinsel tutum ve cinsel mitler düzeylerinin benlik saygısını yordamadığı bulunmuştur. Çalışmada elde edilen sonuçlar, cinsel tutum, cinsel mitler ve benlik saygısı gibi faktörler arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için ileri araştırmalar yapılması gerektiğini önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between adult individuals' level of belief in sexual myths, sexual attitudes and self-esteem. Relational screening model was used in this study. The population of this study consists of adult individuals in the Turkish Republic of Northern Cyprus. The sample of the study consists of a total of 384 volunteer individuals, 246 women and 138 men over the age of 18, who speak Turkish and live in Nicosia through the number of unknown sampling method. In this study, the Sociodemographic Information Form prepared by the researcher was used to learn the personal information of the participants, the Sexual Myth Assessment Form was used to measure the level of belief in sexual myths, the Hendrick Sexual Attitude Scale was used to measure sexual attitude, and finally the Rosenberg Self-Esteem Scale Short Form was used to measure selfesteem. In the findings of the study, it was found that there were negative correlations between the participants' sexual attitude levels and sexual myths levels and positive non-significant correlations between their self-esteem levels. However, there were positive and non-significant relationships between participants' sexual myths and self-esteem levels. It was found that the levels of sexual attitude and sexual myths did not predict self-esteem in the participants. The results obtained in the study suggest that further research should be conducted to better understand the relationship between factors such as sexual attitude, sexual myths and self-esteem.