Evli bireylerde nomofobinin yordayıcısı olarak yalnızlık, güven ve ilişki doyumu
Loneliness, trust and relationship satisfaction as predictors of nomophobia in married individuals
- Tez No: 916207
- Danışmanlar: DR. BİNGÜL SUBAŞI HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Nomofobi, Yalnızlık, İlişki Doyumu, Güven, Nomophobia, Loneliness, Relationship Satisfaction, Trust
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada evli bireylerin yalnızlık,ilişki doyumu ve güven düzeylerinin nomofobiyi yordayıcı gücü incelenmiştir. İlişkisel tarama modeli ile yapılan çalışmada veri toplama araçları olarak Nomofobi Ölçeği, Selsa-S Yalnızlık Ölçeği,İlişki Doyumu Ölçeği,İkili İlişkilerde Güven Ölçeği ile sosyo-demografik formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye Cumhuriyetinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yaşayan 18 yaş ve üzeri evli birey 294 kadın, 107 erkek olmak üzere 401 katılımcı oluşturmaktadır. Değişkenler arasındaki ilişkiler için Pearson Korelasyon Analizi, yordama için Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, nomofobi ile yalnızlık arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır .Nomofobinin alt boyutu olan bilgiye erişememe,çevrimiçi bağlantıyı kaybetme ve rahatlıktan feragat etme arasında yalnızlık düzeyi arasında da pozitif ve anlamlı ilişki görülmektedir.Aynı zamanda yalnızlığın alt boyutlarından aile ilişkileri ile nomofobinin alt boyutu olan bilgiye erişememe arasında da pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır.Nomofobi üzerinde yalnızlık anlamlı bir yordayıcı olarak bulunmuştur. Nomofobi alt boyutlarından çevrimiçi bağlantıyı kaybetme ve rahatlıktan feragat etme boyutları ile ilişki doyumu düzeyleri negatif yönlü ve anlamlı bir ilişkiye sahiğtir.Benzer olarak nomofobi alt boyutlarından çevrimiçi bağlantıyı kaybetme ve rahatlıktan feragat etme boyutları ile güven düzeyleri negatif yönlü ve anlamlı ilişkiye sahiptir. Bulgular evli bireylerin yalnızlık düzeyinin arttıkça nomofobi düzeylerinin de artmakta olduğunu göstermektedir.Diğer taraftan, evli bireylerin ilişki doyumu ve güven düzeyi arttıkça nomofobi düzeyleri azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the predictive power of nomophobia of loneliness, relationship satisfaction and trust levels of married individuals.The research consists of 401 participants, 294 women and 107 men, who are married individuals aged 18 and over living in the Republic of Turkey and the Turkish Republic of Northern Cyprus. Nomophobia Scale, Selsa-S Loneliness Scale, Relationship Satisfaction Scale, Confidence Scale in Bilateral Relationships and Socio-Demographic Form were used as data collection tools in the study, which was conducted with the relational screening model and purposive sampling method. Pearson Correlation Analysis for the relationships between the variables, Multiple Regression for prediction analysis is used. According to the research findings, there is a positive and significant relationship between nomophobia and loneliness. There is also a positive and significant relationship between the level of loneliness between the sub-dimensions of nomophobia, not being able to access information, losing the online connection and giving up comfort. A positive and significant relationship was also found between the sub-dimension of not being able to access information. The findings show that as the loneliness level of the participants increases, the nomophobia levels also increase. The sub-dimensions of nomophobia, loss of online connection and renunciation of comfort have a negative and significant relationship with relationship satisfaction levels. Similarly, the sub-dimensions of nomophobia, loss of online connection and renunciation of comfort, and levels of trust have a negative and significant relationship. As other results of the study, it was concluded that relationship satisfaction and trust did not predict nomophobia. The findings obtained as a result of the research were interpreted within the framework of the literature and suggestions were made for clinicians and researchers.