Covid-19 sürecinde özel eğitim gerektiren çocuğa sahip ailelerin belirsizliğe tahammülsüzlüğü ile aile öğretmen iletişim ve iş birliği düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 916216
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT NURİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim Gerektiren Çocuğa Sahip Aile, COVID-19 Salgını ve Hastalığı, Belirsizliğe Tahammülsüzlük, İletişim, İş Birliği, Family with a Child Requiring Special Education, COVID-19 Outbreak and Disease, Impatience of Uncertainty, Contact, Partnership
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı, COVİD-19 sürecinde özel eğitim gerektiren çocuğa sahip ailelerin belirsizliğe tahammülsüzlüğü ile aile öğretmen iletişim ve iş birliği düzeylerini arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinde, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya 2020-2021 Güz akademik yılında özel eğitim gerektiren çocuğa sahip aileler katılmış, toplamda 250 özel eğitim gerektiren çocuğa sahip aileye ulaşılmıştır. Özel eğitim gerektiren çocuğa sahip ailelere, pandemi sürecinden dolayı elektronik ortamlar aracılığıyla Google formlar üzerinden Demografik Bilgi Formu, Aile Öğretmen İletişim ve İş Birliği Ölçeği, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlemeleri SPSS 26.0 yazılımı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, özel eğitim gerektiren çocuğa sahip ailelerin Aile Öğretmen İletişim ve İş Birliği Ölçeğinden aldıkları puanların yaş, medeni durum, gelir düzeyi, COVİD-19 hastalığı geçirme, yakınından birinin COVİD-19 geçirme, COVİD-19 hastalığı sebebiyle yakınını kaybetme, kronik rahatsızlığı olma, değişkenlerine göre anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Özel eğitim gerektiren çocuğa sahip ailelerin Aile Öğretmen İletişim ve İş Birliği Ölçeğinden aldıkları puanlarıncinsiyet ve COVİD-19 sürecinde iş kaybı yaşama değişkenlerine göre anlamlı farklılıklara rastlanmamıştır. Özel eğitim gerektiren çocuğa sahip ailelerin Belirsizliğe Tahammülsülük düzeyleri gelir durumu ve yakınlarından birinin COVİD-19 hastalığı geçirme değişkenine göre anlamlı farklılık gösterirken, özel eğitim gerektiren çocuğa sahip ailelerin Belirsizliğe Tahammülsüzlük düzeyleri yaş, cinsiyet, medeni durum, COVİD-19 hastalığı geçirme, COVİD-19 hastalığı sebebiyle yakınını kaybetme, kronik rahatsızlığı olma, COVİD-19 sürecinde iş kaybı yaşama değişkenlerine göre anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Özel eğitim gerektiren çocuğa sahip ailelerin Aile-Öğretmen İletişim ve İş Birliği Ölçeğinden aldıkları puanların yüksek olması, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği genelinden aldıkları puanları da anlamlı düzeyde arttırmakta olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Özel eğitim gerektiren çocuğa sahip ailelerin Aile-Öğretmen İletişim ve İş birliği ölçeğinin alt boyutlarından olan İletişim, Beklenti, İş Birliği ev Aile katılım puanları ile Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeğine ait alt boyutlardan olan İleriye yönelik keygı ve Engelleyici kaygı puanları arasında anlamlı düzeyde korelasyon olduğuna rastlanmıştır. Özel eğitim gerektiren çocuğa sahip ailelerin Aile-Öğretmen İletişim ve İş Birliği Ölçeği alt boyutlarından İletişim, Beklenti, İş Birliği ve Aile katılımından aldıkları puanların her birinin artması, İleriye yönelik kaygı ve Engelleyici kaygı alt boyutlarından aldıkları puanları da pozitif yönlü ve anlamlı düzeyde arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the impatience of uncertainty of families with children who need special education and the level of family-teacher communication and cooperation during the COVID-19 process. In this research, the relational survey model was used in quantitative research methods. Families with children in need of special education, attending special education institutions in the 2020-2021 Fall academic year, participated in the research, and a total of 250 families with children in need of special education were reached. Due to the pandemic process, Demographic Information Form, Family Teacher Communication and Collaboration Scale, and Impatience of Uncertainty Scale were applied to families with children in need of special education via Google forms. The analysis of the data obtained in the research was made using SPSS 26.0 software. According to the findings obtained in this research, the scores obtained from the Family Teacher Communication and Cooperation Scale of the families with children who need special education are age, marital status, income level, having a COVID19 disease, having a relative with COVID-19, losing a relative due to COVID-19 disease, there were significant differences according to the variables of having a chronic disease. There were no significant differences in the scores of families with children in need of special education from the Family Teacher Communication and Collaboration Scale, according to the variables of gender and job loss during the COVID-19 process. While the levels of Impatience of Uncertainty of families with children in need of special education differ significantly according to income status and the variable of having a relative with COVID-19 disease, no significant difference was found according to the variables of the levels of Impatience to Uncertainty of families with children who need special education are age, gender, marital status, having COVID-19 disease, losing a relative due to COVID-19, having a chronic illness, or experiencing job loss during the COVID-19 process. It has been concluded that the high scores of families with children in need of special education from the Family-Teacher Communication and Collaboration Scale also significantly increases the scores they get from the Impatience of Uncertainty Scale. It was found that there was a significant correlation between the Communication, Expectation, Collaboration and Family Participation scores, which are sub-dimensions of the Family-Teacher Communication and Collaboration Scale, and the Anxiety and Disruptive Anxiety scores, which are the sub-dimensions of the Impatience of Uncertainty Scale, of families with children who need special education. It was concluded that the increase in the scores of the families with children who need special education in Communication, Expectation, Cooperation and Family Participation, which are the sub-dimensions of the Family-Teacher Communication and Collaboration Scale, also increased the scores they got from the Anxiety for the Future and Disruptive Anxiety sub-dimensions positively and significantly.