Şeffaf plak tedavilerinde ataşman uygulamasında kullanılan farklı adeziv sistemlerin bağlanma dayanımlarının  in vitro olarak karşılaştırılması
In vitro comparison of bond strengths of different adhesive systems used in attachment application in clear aligner treatments
  1. Tez No: 916227
  2. Yazar: NİMET GİZEM ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖZER ALKAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ataşman uygulamasında kullanılan adezivler, Bağlanma dayanımı, Şeffaf plak tedavileri, Adhesives used in attachment application, Bond strength, Transparent plate treatments
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortodonti pratiğinde gün geçtikçe yaygınlaşan şeffaf plak tedavilerinde ataşman uygulamasında kullanılan dört farklı adeziv sistemin bağlanma dayanımlarını in-vitro olarak değerlendirmektir. Araştırmada çekim endikasyonu konulmuş 128 adet molar diş kullanılmıştır. Çekimin ardından dişler, bakteriyel üremeyi engellemek için distile su ve timol kristalleri (%0.1 ağırlık/hacim) içeren numune kavanozlarında saklanmıştır. Numuneler karanlıkta ve oda sıcaklığında muhafaza edilmiştir. Hazırlanan dişlere Scotchbond Universal Bond (3M Unitek, USA) ve ataşman şablonunda ilgili dişlere uygulanacak ataşman boşluklarına 3M Filtek Supreme Flowable adeziv, G-Premio Universal Bond (GC Corporation, Japan) ve ataşman şablonunda ilgili dişlere uygulanacak ataşman boşluklarına GC Ortho Connect Flow adeziv (GC Corporation, Japan), G-Premio Universal Bond (GC Corporation, Japan) ve ataşman şablonunda ilgili dişlere uygulanacak ataşman boşluklarına GC G-aenial AChord adeziv, G-aenial Bond (GC Corporation, Japan) ve ataşman şablonunda ilgili dişlere uygulanacak ataşman boşluklarına Tetric EvoCeram (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein) adeziv yerleştirilerek 4 çalışma grubu oluşturulmuştur. Adezivlerin polimerizasyonu için yüksek yoğunluklu LED ışık kaynağı (Valo, Opal Orthodontics by Ultradent, USA) kullanılarak toplamda 6 saniye ışıklanmıştır. Ataşmanlar diş yüzeyinden ayrılana kadar 1 mm/dk hızla kuvvetin yüklendiği Universal test cihazında (LLOYD Instron, Foreham Hampshire, İngiltere) bağlanma dayanımı testleri yapılmıştır. Ortalama bağlanma dayanımı değerleri varyans analizi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bağlanma dayanımı testi sonrasında mine yüzeyindeki artık adeziv miktarı çıplak gözle değerlendirilmiştir. Değerlendirdiğimiz kompozitler arasında 3M Filtek Supreme (Grup 1) ve GC Ortho Connect Flow (Grup 2) nanohibrit akışkan kompozitlerdir. Grup 1 ve Grup 2 için sırasıyla 22,03 Mpa ve 21,38 Mpa değerleri bulunmuştur. Araştırma grubumuz akışkan kompozitlerin yanı sıra tepilebilir kompozitler olan GC G-aenial A'Chord (Grup 3) ve Tetric EvoCeram (Grup 4) 'ı da içermektedir. Grup 3 ve 4 için elde edilen değerler sırasıyla 27,41 Mpa ve 25,96 Mpa'dır. Araştırmanın tüm grupları karşılaştırıldığında tepilebilir kompozitlerden akışkan kompozitlere göre daha yüksek bağlanma dayanımı değeri elde edildiği açıkça görülmektedir. Ancak istatistiksel olarak gruplara göre maksimum bağlanma dayanımı değerleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. ARI skorlarının dağılımı ile gruplar arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Araştırmada kullanılan adezivlerin şeffaf plak tedavilerinde kullanılmak üzere yeterli bağlanma dayanımına sahip olduğu açıkça görülmüştür. Tepilebilir kompozitlerden daha yüksek bağlanma dayanım değeri elde edilmiş ancak uygulama süreleri açısından akışkan kompozitler daha avantajlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate in vitro the bond strengths of four different adhesive systems used in attachment application in clear aligner treatments, which are becoming increasingly common in orthodontic practice. In the study, 128 molar teeth with extraction indication were used. Following extraction, teeth were stored in sample jars containing distilled water and thymol crystals (0.1% w/vol) to inhibit bacterial growth. Samples were stored in the dark and at room temperature. Scotchbond Universal Bond (3M Unitek, USA) was applied to the prepared teeth, 3M Filtek Supreme Flowable adhesive, G-Premio Universal Bond (GC Corporation, Japan) was applied to the attachment spaces to be applied to the relevant teeth in the attachment template, and GC Ortho Connect Flow adhesive was applied to the attachment spaces to be applied to the relevant teeth in the attachment template. GC Corporation, Japan), G-Premio Universal Bond (GC Corporation, Japan) and the attachment spaces to be applied to the relevant teeth in the attachment template. Tetric EvoCeram (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein) adhesive was placed and 4 working groups were formed. For the polymerization of adhesives, a high-intensity LED light source (Valo, Opal Orthodontics by Ultradent, USA) was used and illuminated for a total of 6 seconds. Bond strength tests were performed on a Universal testing device (LLOYD Instron, Foreham Hampshire, England) where the force was loaded at a speed of 1 mm/min until the attachments were separated from the tooth surface. Average bond strength values were evaluated statistically using analysis of variance. After the bond strength test, the amount of residual adhesive on the enamel surface was evaluated with the naked eye. Among the composites we evaluated, 3M Filtek Supreme (Group 1) and GC Ortho Connect Flow (Group 2) are nanohybrid flowable composites. Values of 22.03 Mpa and 21.38 Mpa were found for Group 1 and Group 2. In addition to flowable composites, our research group also includes the packable composites GC G-aenial A'Chord (Group 3) and Tetric EvoCeram (Group 4). The values obtained for Groups 3 and 4 are 27.41 Mpa and 25.96 Mpa. When all groups of the research are compared, it is clearly seen that higher bond strength values are obtained from packable composites than flowable composites. However, no statistically significant difference was found between the maximum bond strength values according to the groups. No significant relationship was found between the distribution of ARI scores and the groups. It was clearly seen that the adhesives used in the research had sufficient bond strength to be used in clear aligner treatments. Higher bond strength values were obtained from packable composites, but flowable composites were found to be more advantageous in terms of application times.