Bilişsel esneklik ve yeme bozukluğu belirtilerinin ödüllendirici ve caydırıcı uyaranlara karşı kortikal reaksiyonlarının eeg ile incelenmesi
- Tez No: 916308
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİZ VOLKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Beslenme ve Yeme Bozuklukları, Bilişsel Esneklik, EEG, Frontal Alfa Asimetri, Ödüllendirici ve Caydırıcı Uyranalar, Yaklaşma ve Kaçınma Motivasyonu, Approach and Avoidance Motivation, Cognitive Flexibility, EEG, Feeding and Eating Disorders, Frontal Alpha Asymmetry, Rewarding and Aversive Stimuli
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma, yeme bozukluğu belirtileri kapsamında, beynin frontal bölgesindeki sol ve sağ alfa aktivasyonlarını inceleyerek yaklaşma ve kaçınma davranışına olan eğilimi yorumlamayı ve bilişsel esneklik düzeylerinin yeme bozukluğu belirtileri ile ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Frontal Alfa Asimetrinin yeme bozukluğu belirtileri üzerinde yordayıcı bir etkisinin olduğu düşünülmektedir. Bu doğrultuda, katılımcıların gıda uyaranlarını değerlendirme görevlerindeki performansları karşılaştırmak ve yaklaşma - kaçınma motivasyonunu belirten frontal alfa asimetri kapsamında yeme bozukluğunun nörobiyolojik boyutu incelemek amaçlanmıştır. 20 adet kalori kategorisinde (düşük kalorili-yüksek kalorili) ve 20 adet tazelik kategorisinde (taze çürük) gıda görselleri katılımcılara sunulmuştur. Bilişsel Esneklik ile Yeme Bozukluğu arasındaki ilişki ise özbildirim ölçeği ile incelenecektir. Araştırmanın örneklemini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan 18-40 yaş aralığındaki 80 katılımcıyı içeren (42 kadın, 38 erkek) klinik olmayan toplum örneklemi oluşturmaktadır. Araştırma deseni deneysel desenlerden denek içi desen olup katılımcılar uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama araçları kapsamında“Demografik Bilgi Formu”,“Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği”,“Bilişsel Esneklik Ölçeği”,“E Prime”ve ''Elektroensefalogram'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde ''EEGLAB'' , ''MATLAB'' ve“SPSS”programı kullanılarak istatistiksel analizler kapsamında Bağlantısız T-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Bağlantılı Örneklemler T Testi, Pearson Korelasyon Analizi, Tukey Testi, Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis H Testi, Spearman Korelasyon Analizi ve Çoklu Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen analizler sonucunda yeme bozukluğu belirtileri ile bilişsel esneklik düzeylerinin sosyodemografik değişkenler kapsamında farklılaşmadığı bulunmuştur. Tazelik ve kalori kategorisinde gıdaya yönelik verilen yanıtlar arasında anlamlı farklılaşma bulunmuştur. Bilişsel Esneklik ile Yeme Bozukluğu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Fp1-Fp2 asimetri değerinin yeme bozukluğu toplam puanı ile kısıtlama alt boyutu üzerinde yordayıcı etkisinin olduğu bulunmuştur. Frontal Alfa Asimetri değerlerinin tümünün pozitif olduğu ve dolayısıyla sol frontal aktivasyonda alfa gücünün düşük olduğu ve bu durumun uyaranlara yönelik yaklaşma eğilimin olabileceğine işaret ettiği görülmüştür. Araştırma bulguları alanyazın kapsamında tartışılmış, araştırmacı ve klinisyenlere yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to interpret the tendency towards approach and avoidance behavior by examining left and right alpha activations in the frontal region of the brain within the scope of eating disorder symptoms and to examine the relationship between cognitive flexibility levels and eating disorder symptoms. Frontal Alpha Asymmetry is thought to have a predictive effect on the symptoms of eating disorders. In this direction, it was aimed to compare the performances of the participants in the task of evaluating food stimuli and to examine the neurobiological dimension of eating disorder within the scope of frontal alpha asymmetry, which indicates approach-avoidance motivation. Food images in 20 calorie categories (low calorie-high calorie) and 20 freshness categories (fresh rotten) were presented to the participants. The relationship between Cognitive Flexibility and Eating Disorder will be examined with the self-report scale. The sample of the study consists of 80 participants (42 women, 38 men) between the ages of 18-40 living in the Turkish Republic of Northern Cyprus. The research design is the within-subject design, which is one of the experimental designs, and the participants were determined by convenient sampling method. In the research,“Demographic Information Form”,“Eating Disorder Examination Questionnaire”,“Cognitive Flexibility Scale”,“E Prime”and“Electroencephalogram”were used within the scope of data collection tools. In the analysis of the data,“EEGLAB”,“MATLAB”and“SPSS”programs were used within the scope of statistical analysis, Independent Sample T-test, One-Way Analysis of Variance, Paired Samples T Test, Pearson Correlation Analysis, Tukey Test, Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis H Test, Spearman Correlation Analysis and Multiple Regression Analysis were performed. As a result of the analyzes obtained from the research, it was found that the symptoms of eating disorders and cognitive flexibility levels did not differ within the scope of sociodemographic variables. A significant difference was found between the responses to food in the freshness and calorie categories. No significant relationship was found between Cognitive Flexibility and Eating Disorder. It was found that the Fp1-Fp2 asymmetry value had a predictive effect on the eating disorder total score and the restriction sub-dimension. It was observed that all of the Frontal Alpha Asymmetry values were positive and therefore alpha power was low in left frontal activation, indicating that there may be a tendency to approach stimuli. The research findings were discussed within the scope of the literature, and suggestions were made for researchers and clinicians.