Tiroidin papiller karsinomlarında C-erbB-2, H-ras onkoprotein ekspresyonları ve Ki-67 proliferatif indeksinin klinikopatolojik prognostik faktörlerle ilişkisinin araştırılması (73 olgu)
Investigation of the relationship of C-erbB-2, H-ras oncoprotein expressions and Ki-67 proliferative indices with the clinicopathological prognostic factors in papillary thyroid carcinoma
- Tez No: 91636
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞEREFETTİN CANDA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Tiroid papiller karsinomu, c-erbB-2, H-ras, Ki-67 27, Papillary thyroid carcinoma, c-erbB-2, H-ras, Ki-67. 28
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Tiroid malignitelerinin en sık görülen türü TPK'dur. Tiroid papiller karsinomlarında prognoza etki eden çok sayıda klinikopatolojik prognostik faktör tanımlanmıştır. Onkogenler normal büyüme ve diferansiyasyonda görev alan protoonkogenlerden kaynaklanırlar ve kanser gelişiminde rol alırlar. C- erbB-2 protoonkogeni tirozin kinaz aktivitesi olan 185 kD'luk bir transmembran glikoproteinini kodlar. H-ras sinyal iletici proteinlerin üyesi olan ras proteinlerinin 3 izoformundan biridir. Ki-67 antijeni GO ve erken Gl fazı dışında hücre siklusunun tüm fazlarında eksprese edilen bir proteindir. Bu çalışmada 73 TPK olgusunda c-erbB-2 ve H-ras onkoproteinleri ve Ki-67 proteini için İDK'Sal boyama yapıldı. İmmun dokukimyasal sonuçlar, yaş, cinsiyet, tümör varyantı, tümör evresi, lenf düğümü evresi, multisentrisite, kan ve lenf damarı invazyonlarını içeren klinikopatolojik prognostik faktörlerle karşılaştırıldı. CerbB-2 ekspresyonu ve Ki-67 proliferatif indeksi ile yaş, cinsiyet, tümör evresi, tümör varyantı, multisentrisite, kan ve lenf damarı invazyonları ve lenf düğümü metastazı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. H-ras ile olumlu boyanma oranı 45 yaş üstündeki hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı biçimde artmaktadır (p=0.03). H-ras ekspresyonu değişik tümör evrelerinde de farklılık göstermektedir. Tümör evresi arttıkça H-ras proteininin boyanma şiddeti artmaktadır (p=0.05). H-ras ekspresyonu ile cinsiyet, tümör varyantı, multisentrisite, kan ve lenf damarı invazyonları ve lenf düğümü metastazı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. Yaş, cinsiyet, tümör varyantı, tümör evresi, multisentrisite, kan ve lenf daman invazyonları ve lenf düğümü metastazlarının herbiri istatistiksel olarak kendi aralarında karşılaştırıldığında, tümör evresi ile tümör varyantı (p«0.001), tümör evresi ile lenf damarı invazyonu (p=0.01), multisentrisite ile lenf düğümü tutulumu (p=0.05) ve kan damarı ile lenf damarı invazyonları (p=0.01) arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Diğer parametreler arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Bu çalışmada olguların klinik takiplerinin elde edilememiş olmasına karşın, klinikopatolojik prognostik faktörler değerlendirildiğinde c-erbB-2 ve Ki-67'nin prognostik faktör olmadıkları düşünülmüştür. H-ras ekspresyonu ile tümör evresi arasında anlamlı ilişki saptanması, H- ras onkogeninin prognozla ilişkili olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Papillary carcinoma is the most common type of thyroid malignancies. Many prognostic factors are described in PTC. Oncogenes are derived from protooncogenes which promote normal growth and differentiation and they play a role of evolution of the cancers. The c-erbB-2 protooncogene encodes a 185 kDa transmembrane glycoprotein with tyrosine kinase activity. H-ras is one of the three isoforms of ras proteins which are the member of signal transducing proteins. Ki-67 antigen is a protein expressed in every phase of the cell cycle except GO and early Gl. In this study, immunostaining was performed for c-erbB-2 and H-ras oncoproteins and Ki-67 protein in 73 TPC patients, immunohistochemical results were correlated with clinicopathological prognostic factors such as age, gender, tumor variant, tumor stage, lymph node stage, multicentricity, blood and lymph vessel invasion. There was no significant relationship between the c-erbB-2 expression and Ki-67 proliferative index and the age, gender, tumor variant, tumor stage, multicentricity, blood and lymph vessel invasion and lymph node metastasis. Positive staining with H-ras was found to be significantly increased over the age of 45 (p=0.03). H-ras showed different expressions in various tumor stages. Positive staining with H-ras protein increased with tumor stage (p=0.05). There was no significant relationship between the H-ras expression and sex, tumor variant, multicentricity, blood and lymph vessel invasion and lymph node metastasis. We found significant relationship between tumor stage and tumor variant (p«0.001), tumor stage and lymph vessel invasion (p=0.01), multicentricity and lymph node metastasis (p=0.05), and blood vessel invasion and lymph node metastasis (p=0.01). There was no significant relationship between the other parameters. Although the final outcome could not be included in this research, considering clinicopathological prognostic factors, c-erbB-2 and Ki- 67 expression are not likely to be prognostic factors. The correlation between H-ras expression and tumor stage suggests that it can be a target for prognostic information.