Tiroid papiller karsinomu tanısı almış hastaların 2022 Dünya Sağlık Örgütü sınıfalamasına göre yeniden sınıflandırılması
Reclassification of patients diagnosed with thyroid papillary carcinoma according to the 2022 World Health Organization classification
- Tez No: 907146
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Papiller tiroid karsinomu, Mitoz, Nekroz, Yüksek dereceli diferansiye tiroid karsinomu, Papillary thyroid carcinoma, Mitosis, Necrosis, High-grade differentiated thyroid carcinoma
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: Tiroid bezi tümörleri en sık görülen endokrin neoplazmlardır. Tiroid bezinden köken alan tümörler başlıca folikül epitel hücrelerinden ve C-hücrelerinden köken alan tümörler olmak üzere 2 ana başlık altında incelenir. Daha nadir olarak da bu 2 grubun mikst olarak birlikteliği ile ortaya çıkan tümörler ve tükürük bezi kökenli tümörler görülmektedir. Erişkin ve pediatrik yaş grubunda en sık görülen tiroid malignitesi papiller tiroid karsinomudur. Papiller tiroid karsinomu tirodin folikül epitel hücrelerinden köken alan, kendine has nükleer özelliklere sahip iyi diferansiye tiroid malignitesidir. Genellikle genç-orta yaşta ve kadınlarda daha sık olarak görülmektedir. Hastaların 5 yıllık sağ kalımı %96, 10 yıllık sağ kalımı %93 ve 20 yıllık sağ kalımı %90'ın üzerindedir. Ancak %10'luk kısımda lokal rekürrens, lenf nodu tutulumu ve uzak metastaz görülmektedir. Özellikle de papiller tiroid karsinomunun tall cell, hobnail, diffüz sklerozan ve kolumnar hücreli alt tiplerinde prognoz kötü seyretmektedir. Bu alt tiplerde mitoz ve nekrozun da klasik alt tipe göre daha fazla görüldüğü bildirilmektedir. Tiroid malignitelerinde prognostik önemi olan bulgular vasküler invazyon, ekstratiroidal uzanım ve lenf nodu metastazıdır. Bu verilere ek olarak tümör boyutu, tümör multifokalitesi, cerrahi sınırların durumu, histolojik tümör tipi, tümör kapsül durumu prognozu etkileyen faktörlerdendir. Bunların yanında mitoz ve nekrozun prognozu etkileyen faktörlerden olup olmadığı geçmiş yıllarda tartışma konusu olmuştur. DSÖ 2022 sınıflamasında tiroid folikül epitelinden köken alan tümörlerin sınıflamasında değişiklikler yapıldı. DSÖ 2017 sınıflamasında iyi diferansiye tiroid karsinomları ile anaplastik karsinom arasında kötü diferansiye tiroid karsinomu yer almaktadır. Ancak DSÖ 2022 sınıflaması ile birlikte bu grubun yerini yüksek dereceli foliküler hücre kökenli non-anaplastik karsinomlar aldı. Bu başlık altında diferansiye yüksek dereceli tiroid karsinomu ve kötü diferansiye tiroid karsinomu yer almaktadır. Kötü diferansiye tiroid karsinomu tanısı için Turin kriterleri ( 1- Solid/trabeküler/insular patende olması 2- Papiller karsinom klasik nükleer özelliklerinin olmaması, 3- nekroz ve/veya ≥3/10 HPF mitoz olması) kullanılmaktadır. Eski sınıflamalarda papiller tiroid karsinomu tanısı alan ancak mitoz ve/veya tümör nekrozu eşlik eden tümörler Turin kriterlerini karşılamadıkları için prognozları kötü diferansiye tiroid karsinomları gibi agresif olmasına rağmen iyi diferansiye tiroid karsinomu olarak sınıflandırıldı. Mitoz ve nekroz üzerine yapılan çalışmalar, papiller tiroid karsinomlarında mitoz ve/veya nekrozun eşlik etmesi durumunda prognozun klasik PTK olgularına göre daha kötü seyrettiğini gösterdi. Mitoz ve nekrozun bağımsız olarak prognozun belirleyicisi olduğu görüldü. Histolojik olarak iyi diferansiye özelliklere sahip ancak mitoz ve/veya nekroz içeren tümörlerin moleküler ve prognostik açıdan kötü diferansiye tiroid karsinomundan farklı özellikler taşıdığı gösterildi. Bu çalışmalar 3 sonucunda DSÖ 2022 sınıflamasında diferansiye yüksek dereceli tiroid karsinomu tanımladı. Artık DSÖ 2022 sınıflaması ile birlikte mitoz ve nekroz durumunu mutlaka raporlarımızda belirtmeliyiz. DSÖ 2022 sınıflamasında bu değişikliğin gelmesinin bir diğer nedeni de tedaviye karşı olan dirençtir. İyi diferansiye tiroid karsinomlarının prognozları oldukça iyidir. Tedavide total/subtotal tiroidektomi ± RAI genellikle yeterli olmaktadır. Anaplastik tiroid karsinomları yüksek dereceli tümörlerdir ve prognozları da oldukça kötüdür. Bu iki grup arasında yer alan yüksek dereceli foliküler hücre kökenli non-anaplastik tiroid karsinomları ise bu iki grup arasında prognoza sahiplerdir. Bu tümörler yüksek mitoz ve nekroz içermelerinden dolayı ve ileri yaş grubunda görüldükleri için radyoaktif iyot alımları düşüktür ve radyoaktif iyot tedavisine % 40 civarında yanıt verirler. Ayrıca bu tümörlerde lenf nodu yayılımı, ekstratiroidal uzanım sık olarak görülmektedir. Bu sebeplerden ötürü daha önceki sınıflamadaki ≥ 5 mitoz / 2 mm2 ve/veya tümör nekrozu gösteren papiller tiroid karsinomu, foliküler karsinom ve onkositik karsinom olgularını artık yüksek dereceli diferansiye tiroid karsinomu olarak sınıflandırılmaktadır.(2,10,11) Biz de 2014-2018 yılları arasında anabilim dalımızda tanı almış 185 adet papiller tiroid karsinomu olgusunu DSÖ 2022 Sınıflamasına göre yeniden sınıflandırmayı ve mitoz ve nekroz parametrelerinin sağ kalım ve nüks ile olan ilişkisini incelemeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
Thyroid gland tumors are the most common endocrine neoplasms. Tumors originating from the thyroid gland are examined under two main headings: tumors originating from follicle epithelial cells and C-cells. More rarely, tumors that occur with a mixed association of these 2 groups and tumors originating from the salivary gland are seen. The most common thyroid malignancy in the adult and pediatric age groups is papillary thyroid carcinoma. Papillary thyroid carcinoma is a well-differentiated thyroid malignancy with unique nuclear features originating from thyroid follicle epithelial cells. It is usually seen more frequently in young-middle-aged patients and in women. The 5-year survival of patients is 96%, 10-year survival is 93% and 20-year survival is over 90%. However, local recurrence, lymph node involvement and distant metastasis are seen in 10%. In particular, the prognosis is poor in the tall cell, hobnail, diffuse sclerosing and columnar cell subtypes of papillary thyroid carcinoma. It is reported that mitosis and necrosis are more common in these subtypes than in the classical subtype. Findings of prognostic importance in thyroid malignancies are vascular invasion, extrathyroidal extension and lymph node metastasis. In addition to these data, tumor size, tumor multifocality, surgical margin status, histological tumor type, and tumor capsule status are among the factors affecting prognosis. In addition, whether mitosis and necrosis are factors affecting prognosis has been a subject of debate in the past years. Changes were made to the classification of tumors originating from the thyroid follicle epithelium in the WHO 2022 classification. In the WHO 2017 classification, poorly differentiated thyroid carcinoma is included between well-differentiated thyroid carcinomas and anaplastic carcinoma. However, with the WHO 2022 classification, this group was replaced by high-grade follicular cell-derived non-anaplastic carcinomas. Differentiated high-grade thyroid carcinoma and poorly differentiated thyroid carcinoma are included under this heading. Turin criteria (1- Solid/trabecular/insular patency, 2- Absence of classical nuclear features of papillary carcinoma, 3- Necrosis and/or ≥3/10 HPF mitoses) are used for the diagnosis of poorly differentiated thyroid carcinoma. In the old classifications, tumors diagnosed as papillary thyroid carcinoma but accompanied by mitoses and/or tumor necrosis did not meet the Turin criteria, and although their prognosis was aggressive like poorly differentiated thyroid carcinomas, they were classified as well-differentiated thyroid carcinoma. Studies on mitosis and necrosis have shown that in papillary thyroid carcinomas, the prognosis is worse when accompanied by mitosis and/or necrosis compared to classical PTC cases. Mitosis and necrosis were found to be independent determinants of prognosis. It was shown that tumors with histologically well-differentiated features but containing mitosis and/or necrosis have different molecular and prognostic features than poorly differentiated thyroid carcinoma. As a result of these studies, 3 WHO defined differentiated high-grade thyroid carcinoma in the 2022 classification. Now, with the WHO 2022 classification, we must definitely indicate mitosis and necrosis in our reports. Another reason for this change in the WHO 2022 classification is resistance to treatment. The prognosis of well-differentiated thyroid carcinomas is quite good. Total/subtotal thyroidectomy ± RAI is usually sufficient in treatment. Anaplastic thyroid carcinomas are high-grade tumors and their prognosis is quite poor. High-grade follicular cell-derived non-anaplastic thyroid carcinomas, which are between these two groups, have a prognosis between these two groups. Since these tumors contain high mitoses and necrosis and are seen in older age groups, their radioactive iodine uptake is low and they respond to radioactive iodine treatment at a rate of around 40%. In addition, lymph node spread and extrathyroidal extension are frequently seen in these tumors. For these reasons, papillary thyroid carcinoma, follicular carcinoma and oncocytic carcinoma cases showing ≥ 5 mitoses / 2 mm2 and/or tumor necrosis in the previous classification are now classified as highly differentiated thyroid carcinoma.(2,10,11) We aimed to reclassify 185 papillary thyroid carcinoma cases diagnosed in our department between 2014 and 2018 according to the WHO 2022 Classification and to examine the relationship between mitosis and necrosis parameters and survival and recurrence.