Azerbaycan devlet bütçesinde sosyal harcamaların gelir dağılımına etkisi
The Ompact of social expenditures in the Azerbaijan state budget on income distribution
  1. Tez No: 916413
  2. Yazar: MAHAMMAD ISMAYILOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Sosyal Harcamalar, Gelir Dağılımı, VAR Analizi, GINI Endeksi, Toplumsal Eşitlik, Azerbaijan, Social Expenditures, Income Distribution, VAR Analysis, GINI Index, Social Equality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Azerbaycan Devlet Bütçesinde Sosyal Harcamaların Gelir Dağılımına Etkisi Mahammad ISMAYILOV Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı Maliye Programı Bu çalışma, Azerbaycan devlet bütçesindeki sosyal harcamaların gelir dağılımı üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Sosyal harcamalar, sağlık, eğitim, sosyal güvenlik ve sosyal yardımlar gibi çeşitli alanlarda yapılan mali yatırımları kapsamakta olup, toplumsal eşitsizlikleri azaltma, sosyal refahı artırma ve ekonomik güvenliği sağlama konusundaki rolü oldukça önemlidir. Araştırmanın temel amacı, sosyal harcamaların gelir dağılımı üzerindeki etkilerini anlamak ve bu etkilerin toplumsal eşitlik ve ekonomik kalkınma üzerindeki uzun vadeli sonuçlarını değerlendirmektir. Çalışma kapsamında, Azerbaycan ekonomisinde sosyal harcamaların gelir dağılımına etkisini ampirik düzeyde incelemek için bir ekonometrik model oluşturulmuş ve bu model, zaman serisi analiz yöntemlerinden biri olan VAR (Vector Autoregression) analizi kullanılarak araştırılmıştır. Bu analiz yöntemi, değişkenler arasındaki dinamik ilişkileri ve zaman içerisindeki etkileri incelemek için uygun bir yaklaşımdır. Çalışmada, sosyal harcamalar ve gelir dağılımı göstergeleri arasında nasıl bir ilişki olduğunu ve bu ilişkinin zamanla nasıl evrildiğini anlamak amacıyla 2000-2022 dönemi verileri kullanılmıştır. Araştırma bulguları, sosyal harcamaların gelir dağılımını iyileştirici etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. Özellikle sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik harcamalarının artırılmasının, GINI endeksi gibi gelir dağılımı göstergeleri üzerinde pozitif bir etki yarattığı ve bu etkinin zamanla daha belirgin hale geldiği gözlemlenmiştir. Sosyal harcamalara yönelik bir artışın, düşük gelirli bireylerin yaşam standartlarını yükseltme ve yoksulluğu azaltma konusundaki etkileri de bulgular arasında yer almaktadır. Bulgular, sosyal harcamaların gelir dağılımı üzerindeki olumlu etkilerini doğrulamakta ve Azerbaycan'da toplumsal eşitliği sağlama stratejileri geliştirmeye yönelik politika önerileri sunmaktadır. Çalışma, politika yapıcıların sosyal harcamaların önemi konusunda farkındalıklarını artırmayı ve bu alanda daha fazla yatırım yapmalarını teşvik etmeyi hedeflemektedir. Sosyal harcamaların etkin yönetimi ve artırılması, ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği ve toplumsal refahın sağlanması açısından kritik bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis The Impact Of Socıal Expendıtures In The Azerbaıjan State Budget On Income Dıstrıbutıon Mahammad ISMAYILOV Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Public Finance Public Finance Programı This study aims to comprehensively analyze the impact of social expenditures in the state budget on income distribution in Azerbaijan. Social expenditures encompass financial investments in various areas such as health, education, social security, and social assistance, and their role in reducing social inequalities, increasing social welfare, and ensuring economic security is highly significant. The main objective of the research is to understand the effects of social expenditures on income distribution and to evaluate the long-term consequences of these effects on social equality and economic development. Within the scope of the study, an econometric model was developed to empirically examine the impact of social expenditures on income distribution in the Azerbaijani economy, and this model was investigated using the VAR (Vector Autoregression) analysis method, which is one of the time series analysis techniques. This analytical approach is suitable for examining the dynamic relationships between variables and their effects over time. The study utilized data from the period 2000-2022 to understand the nature of the relationship between social expenditures and income distribution indicators and how this relationship has evolved over time. The research findings indicate that the impact of social expenditures on improving income distribution is statistically significant. It has been observed that increasing expenditures on health, education, and social security has a positive effect on income distribution indicators such as the GINI index, and this effect becomes more pronounced over time. An increase in social expenditures has also been found to elevate the living standards of low-income individuals and reduce poverty. The findings confirm the positive effects of social expenditures on income distribution and provide policy recommendations for developing strategies to achieve social equality in Azerbaijan. The study aims to raise awareness among policymakers about the importance of social expenditures and to encourage further investment in this area. Effective management and increase of social expenditures are critical for ensuring sustainable economic growth and social welfare.