Türkiye'de motorlu taşıtların vergilendirilmesinin vergi adaleti açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the taxation of motor vehicles in Turkey in terms of tax justice
  1. Tez No: 916414
  2. Yazar: HÜSEYİN EREN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Motorlu Taşıtlar Vergisi, Vergi Adaleti, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Avrupa Birliği, Motor Vehicle Tax, Tax Fairness, Value Added Tax, Special Consumption Tax, European Union
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye'de Motorlu Taşıtların Vergilendirilmesinin Vergi Adaleti Açısından Değerlendirilmesi Hüseyin Eren YILDIRIM Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı Mali Hukuk Programı Bir servet vergisi niteliğinde olan Motorlu Taşıtlar Vergisinin 2023 yılında merkezi yönetim bütçesindeki toplam vergi gelirleri içindeki payı %1 olsa da motorlu taşıtlar üzerinden alınan Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi ile birlikte bu pay azımsanmayacak bir tutara ulaşmaktadır. Bu yüzden motorlu taşıtlar üzerinden alınan vergilerin adil olması vergiye gönüllü uyum ve sağlıklı bir vergi sistemi için elzemdir. Motorlu taşıtların vergilemesinde adalet ilkesini zedeleyen uygulamaların neler olduğu bazı Dünya ülkelerindeki uygulamalara da yer verilmek suretiyle incelenmiş ve vergide adaletin sağlanmasına dönük çözüm önerileri ortaya konulmuştur. Vergi adaletinin sağlanması adına motorlu taşıtların vergilendirilmesinde verginin konusu, tarife yapısı ile Kanunda yer alan istisnalara ilişkin değişiklik önerileri ile çifte vergilendirmenin ortadan kaldırılması ve önerilen değişikliklerle Avrupa Birliği uygulamasına paralel olacak şekilde MTV'nin aynı zamanda bir çevre vergisi niteliği kazanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Evaluation of the Taxation of Motor Vehicles in Turkey in terms of Tax Justice Hüseyin Eren YILDIRIM Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Public Finance Financial Law Program Although the share of the Motor Vehicle Tax, which is a wealth tax, in the total tax revenues in the central government budget in 2023 is 1%, this share reaches a considerable amount together with the VAT and SCT levied on motor vehicles. Therefore, the fairness of taxes levied on motor vehicles is essential for voluntary tax compliance and a healthy tax system. The practices that undermine the principle of fairness in the taxation of motor vehicles have been analysed by including the practices in some countries of the world and solution proposals for ensuring tax justice have been put forward. In order to ensure tax justice, it is concluded that double taxation should be eliminated by proposing amendments regarding the subject matter of the tax, tariff structure and exemptions in the Law in the taxation of motor vehicles in order to eliminate double taxation and MTV should also be qualified as an environmental tax in parallel with the EU practice with the proposed amendments.