Otomotiv sektöründe tedarik zinciri şeffaflığı üzerine bir vaka analizi incelenmesi
A Case study analysis on supply chain transparency in the automotive industry
  1. Tez No: 916415
  2. Yazar: RAUF İSMAYILOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZLI GÜLFEM GİDENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik, Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarik Zinciri Şeffaflığı, Supply, Supply Chain, Supply Chain Management, Supply Chain Transparency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Otomotiv Sektöründe Tedarik Zinciri Şeffaflığı Üzerine Bir Vaka Analizi İncelenmesi Rauf İSMAYILOV Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Denizcilik İşletmeleri Anabilim Dalı Lojistik Yönetimi Programı Yapılan araştırmada otomotiv sektöründe tedarik zinciri şeffaflığı kullanan firmalar incelenmiştir. Çalışmada otomotiv sektöründe tedarik zinciri şeffaflığı kavramını tanımlamak, tedarik zinciri şeffaflığının otomotiv sektörüne nasıl etki ettiğini araştırmak hedeflenmiştir. Otomotiv sektöründe tedarik zinciri şeffaflığı incelenmesinin amaçlandığı söz konusu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve bu çalışmada yönteminin bir deseni olarak örnek olay çalışması seçilmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemleri olarak ise yarı yapılandırılmış mülakat ve gözlem tercih edilmiştir. Toplanan veriler“içerik analizi tekniği”ve“üçlü tematik kodlama yöntemi”ile analiz edilmiştir. Araştırmada sonuç olarak otomotiv sektöründe tedarik zinciri şeffaflığı kavramı, şeffaflık gereği bilgilerin açık yürütülmesi deneyimlerinin müşteriler tarafından görünen üstün yönlerini kamu, paydaşlar, tedarik zinciri üyeleri tarafından bir araya getiren ve müşterilere bilgilerin net olarak verilmesi için deneyim sunan bir şeffaflık yöntemi olarak tanımlanmıştır. Tedarik zinciri şeffaflığının uzun vadede firmalara gelir, müşteri vd. nesneler kazandırması ve kısa vadede bile sadık müşteri grubu oluşturulması için bir araç olduğu sonucuna varılmıştır. Şeffaflığın müşterilerde markaya karşı bir bağlılık hissini oluşturduğu ve firmalarda satış artışına sebep olduğu tespit edilmiştir. Tedarik zinciri şeffaflığı bunların yanı sıra teknolojik gelişmelerin firmalarda uygulanması açısından da firmaları avantajlı duruma getirmektedir. Son v olarak, tedarik ziinciri şeffaflığının otomotiv firmalarının alışveriş deneyimini çoğunlukla olumlu bir yönde etkilediği, firmaların sermaye akışını hızlandırmak için yanlış kullanılması durumdaysa negatif etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis A Case Study Analysis on Supply Chain Transparency in the Automotive Industry Rauf İSMAYILOV Dokuz Eylül University Graduate School Of Social Sciences Department of Maritime Business Administration Logistics Management Program In the conducted research, firms using supply chain transparency in the automotive industry were examined. The study aims to define the concept of supply chain transparency in the automotive industry ve to investigate how supply chain transparency affects the automotive sector. A qualitative research methodology was adopted, utilizing a case study approach. Data collection techniques included semi-structured interviews ve observations. The gathered data were analyzed through both“content analysis”ve the“triple thematic coding method.”As a result of the research, the concept of supply chain transparency in the automotive industry was defined as a transparency method that brings together the visible superior aspects of the transparency experiences conducted openly due to transparency requirements by the public, stakeholders, ve supply chain members ve provides clear information to customers. It was concluded that supply chain transparency is a tool for companies to gain revenue, customers, ve other benefits in the long term, ve even in the short term, to create a loyal customer base. It was determined that transparency creates a sense of loyalty to the brand among customers ve leads to an increase in sales for companies. Additionally, supply chain transparency gives companies an advantage in implementing technological developments. Finally, it was concluded that supply chain transparency mostly positively affects the shopping vii experience of automotive companies, but if misused to accelerate capital flow, it can have negative effects.