A Tale of an engagement transformed: The United Kingdom's geopolitical approach to China in discourse and practice (2010-2024)
Dönüşen bir angajmanın hikayesi: Birleşik Krallık'ın söylem ve uygulamada Çin'e jeopolitik yaklaşımı (2010 - 2024)
  1. Tez No: 916429
  2. Yazar: SERDAR ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GİRAY SADIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel Jeopolitik, Jeopolitik Söylem, Britanya Dış Politikası, Birleşik Krallık Dış Politikası, Birleşik Krallık – Çin İlişkileri, Critical Geopolitics, Geopolitical Discourse, British Foreign Policy, UK Foreign Policy, UK – China Relations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalışma, eleştirel jeopolitik çalışmaları kapsamında geliştirilen bir kavram olan jeopolitik söylem analizi ışığında Birleşik Krallık'ın Çin'e yönelik söylemsel ve pratik yaklaşımının evrimini incelemektedir. Birleşik Krallık'ta 2010 yılından 2024'ün başına kadar devam eden müteakip Muhafazakâr Parti hükümetleri dönemine odaklanan çalışma, ilk olarak Birleşik Krallık'ın hem genel ve hem de Çin özelindeki jeopolitik söylemini incelemektedir. Bu söylemlerde dünya, Birleşik Krallık'ın kendisi ve Çin hakkında öznel ve çıkar temelli olarak inşa edilmiş önermeler bulunduğu ortaya koyulmaktadır. Sonrasında ise çalışma Birleşik Krallık'ın Çin ile olan fiili ilişkilerini siyasi, ekonomik ve teknoloji ile ilgili ilişkiler olarak kategorize edilen üç sektörde incelemektedir. Her bir sektörel bölüm için, Birleşik Krallık'ın Çin'e ilişkin söylem ve uygulamaları arasındaki paralellik ve zıtlıkları tespit etmek amacıyla, pratiğe yansıyan politika uygulamalarının jeopolitik söylemde ortaya konulmuş öncüllerle karşılaştırılmasından hareketle yapılmış değerlendirmeleri içeren alt bölümler bulunmaktadır. Sonuç bölümünde, çalışmanın önceki çeşitli kısım ve bölümlerinde yer alan dağınık bulgular, ilk olarak teorik ve kavramsal çerçeve bağlamında, ikinci olarak da çalışmanın ana ve alt araştırma sorularını cevaplama maksadından hareketle bir araya getirilmekte ve özetlenmektedir. Bu tezin nihai bulgusu olarak, Birleşik Krallık'ın en güncel haliyle Çin söyleminde ihtiyatlı olmakla beraber, angajman ve yakınlaşmayı mümkün mertebe sürdürme odaklı bir perspektif benimsediği sonucuna varılmıştır. Ancak uygulamada, Çin ile ilişkileri ciddi şekilde bozulmuş ve bu da Çin'e karşı büyük bir güvensizlik, öfke ve şüpheyle sonuçlanmıştır. Sonuç olarak angajman kısmı, tamamen ortadan kaldırılmasa da, fiili ilişkilerde Çin'e yönelik birçok çatışmacı ve dengeleyici politika uygulaması üreten ihtiyati eğilimler tarafından ciddi derecede gölgede bırakılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the evolution of the United Kingdom's discursive and practical approach to China in light of the geopolitical discourse analysis, a concept that has been developed as part of critical geopolitics studies. Focusing on the period of the successive Conservative Party governments, which lasted in the UK from 2010 to early 2024, it first investigates the UK's general and China-specific geopolitical discourse in which there are subjectively and self-interestedly constructed premises about the world, Britain itself and China. After that, the study probes into the UK's practical relations with China in three sectors that are categorized as political, economic and tech-related affairs. For each sectoral section, there are sub-sections in which the practical policy implementations are checked against the related discursive premises, with the objective of identifying the parallels and contrasts between the UK's discourse and practice regarding China. In the conclusion, the findings that are dispersed throughout different chapters and sections are brought together and summarized, firstly in the context of the theoretical and conceptual framework, and secondly in light of this study's main and sub-research questions. The study concludes that the UK has adopted a precautionary engagement perspective in its most recent China discourse. In practice, however, its relations with China have severely deteriorated, resulting in a great deal of mistrust, anger and suspicion towards China. As a result, the engagement part has been extremely eclipsed in practical relations, if not completely eradicated, by precautionary tendencies that have produced many confrontational and balancing policy implementations towards China.