The story of the voices: The concept of Heteroglossia in three contemporary rewritings of the İliad
Seslerin hikayeleri: İlyada'nın üç çağdaş yeniden yazımında Heteroglossia kavramı
- Tez No: 651891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CATHERINE MACMILLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: mitoloji, revizyonist mitleştirme, yapı söküm, çağdaş yazın, yeniden yazım, epik, roman, heteroglossia, çok seslilik, diyalog, mythology, revisionist mythmaking, deconstruction, contemporary fiction, rewriting, epic, novel, heteroglossia, polyphony, dialogism
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez, revizyonist mitleştirme geleneğini Homer'ın epik hikayesi İlyada' yı yeniden yapılandıran ve tekrar gözden geçiren üç modern roman kapsamında araştırmayı amaçlamaktadır. Tez, Alessandro Baricco'nun An Iliad, Pat Barker'ın The Silence of The Girls, Emily Hauser'ın For The Most Beautiful romanlarını incelemek için temelde Bakhtin'in Heteroglossia teorisini çok seslilik ve diyalog kuramları bağlamıyla kullanacaktır. Birinci bölümde, Bakhtin'in Heteroglossia konsepti ile revizyonist mitleştirme teorisi birleştirilir ; merkezde, Bakhtin'in 'Romanda Söylem' makalesi üzerinde durularak çeşitli revizyonist yazarların ve edebiyat eleştirmenlerinin bakış açıları doğrultusunda tezin kuramsal çerçevesi sunulur. Teorik bölüm Bakhtin'in 'Epik ve Roman' tartışması ile devam eder. Tezin sonra ki üç bölümü, yukarı da bahsedilen her biri İlyada'yı farklı bakış açısı ile yeniden anlatan romanları inceler, böylece geleneksel mitolojik hikayenin diğer yüzünü gösterir. Bu doğrultuda, bu tez farklı anlatıcıların sesleri ile yeniden yazılan romanların yapısını inceler ve bunların klasik ve çağdaş yazın bağlantısını vurgulamak için yeni söylemler oluşturarak miti nasıl yapı söküme tabi tutttuğunu ve yeniden yapılandırdığını araştırır.
Özet (Çeviri)
The present thesis aims to explore the revisionist mythmaking tradition in the context of a study of three contemporary novels which revisit and deconstruct Homer's epic tale The Iliad. On this basis, the thesis will use Bakhtin's theory of Heteroglossia and its engagement with polyphony and the dialogic to analyze An Iliad by Alessandro Baricco, The Silence of the Girls by Pat Barker, and For The Most Beautiful by Emily Hauser. In the first chapter, the theoretical framework of this thesis will be put forward, primarily Bakhtin's concept of heteroglossia in conjunction with revisionist mythmaking theory; the focus, then, will mainly be on Bakhtin's 'Discourse in the Novel', together with the perspectives of various revisionist authors and literary critics. The theoretical chapter will continue with a discussion of Bakhtin's 'Epic and Novel'. The subsequent three chapters of this thesis analyse the three contemporary novels mentioned above, each of which seeks to rewrite The Iliad from a different perspective, thus showing the other side of the medallion of the traditional myth. Accordingly, this thesis will investigate the structure of the three rewritings through different narrative voices and explore how they deconstruct and reconstruct myth by creating new utterances to emphasize the interaction between the classic and the contemporary.