Hastanelerde halkla ilişkiler:Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kurum içi halkla ilişkiler faaliyetleri açısından değerlendirilmesi
Public Relations in the Hospitals: Evoluation of Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi according to public relations activities
- Tez No: 91645
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hospitals, public relations, internal public relations
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Hastanelerin temel amaçlarından olan sosyal sorumluluk, etkililik, verimlilik ve ekonomiklik gibi amaçlara istendik bir biçimde ulaşabilmeleri için yerine getirmeleri gereken temel işlevlerden biriside halkla ilişkiler faaliyetleridir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurum içi halkla ilişkiler faaliyetlerine ilişkin çalışmaların durumunu saptayarak, kurum personeli arasındaki ilişkileri astlar ve üstler açısından ele alıp incelemek ve bunlara bağlı olarak kurum içi halkla ilişkiler çalışmalarını daha nitelikli hale getirebilmek için öneriler sunulmuştur. Yapılan çalışma sonunda, kurum içi halkla ilişkiler faaliyetlerinin gerçekleşebilme derecesi; düşünce, beklenti ve sorunların iletilebilme derecesi; emir ve buyrukların zamanında ulaşması; hastanede birimler arası koordinasyon ve haberleşmenin gerçekleştirilme durumu dilek ve şikayetlerin iletilme yollan; verilen işi yapmayan ve aksatan astlara kızılması ve cezalandırılması konularında yöneticilerin ve yönetilenlerin aynı görüşe sahip oldukları tespit edilmiştir. Diğer taraftan, hastane ile ilgili bilgilerin iletilme kanalları; hastane ile ilgili bilgiler ve değişikliklerden yeteri kadar bili sahibi olma; yönetsel kararların alınması konusunda astların görüş ve düşüncelerinden yararlanma derecesi; hastanede verilen hizmetlerin nitelik ve niceliğini artırmak için gerçekleştirilen çalışmalar; astların görevlerini daha başarılı bir biçimde yapabilmesi için yardım ve katkıda bulunma; hastanede personel için sosyo-kültürel faaliyetlerin düzenlenmesine katkıda bulunma derecesi; verilen işi zamanında ve düzgün olarak yerine getiren astların taktir edilmesi ve ödüllendirilmesi; astların kişisel sorunlarını aktarıp, gerektiğinde yardım istemeleri ve hastanede astlarla üstlerin birlikte katıldığı belirli günlerde yapılan toplantıların düzenlenmesi konularında ise yöneticilerin ve yönetilenlerin aynı görüşte olmadıktan ortaya çıkmıştır. Anahtar kelimeler. Hastaneler, halkla ilişkiler, iç halkla ilişkiler.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT One of the basic functions of the hospitals is the public relations activities which are necessary to reach the basic aims for patients these social responsibility, effectiveness, efficiency and economically. The purpose of this study is to determine the relations among the institution's personnel in connected with the subordinate and top personnel which depend on to determine situation concerning of the internal public relations in Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Depending on these situation it is presented proposals in order to carry out more qualified of the internal public relations studies. At the end of the study, it was determined that the degree of the public relations activities that had been occur; the degree of thoughts, expectations and problems to be transmitted; to be reached on the time of order and comments; to be realized state of the interdepartment coordination and communication in the hospital; to be confirmed that the managers and the employee have got the same idea. But on the other hand, there are different thoughts about and knowledge about the hospital to be transmitted.