Yeşil kart uygulaması ile ilgili hastane yöneticilerinin değerlendirmeleri, uygulamada karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri
The Evaluation of green card in the view of hospital administrators; problems faced in practice and recommendations
- Tez No: 91646
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Green Card, free health services, financing health services
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Tarcan, M., Yeşil Kart Uygulaması İle İlgili Hastane Yöneticilerinin Değerlendirmeleri, Uygulamada Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2000. Toplumun tümüne sağlık güvencesi sağlamayı amaçlayan yeni bir örgütlenme ve finansman modeli arayışı sağlık alanında son yılların en güncel konularından birini oluşturmaktadır. Başlangıçta geçici bir uygulama olması öngörülen“Yeşil Kart”uygulamasıyla Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi kuruluncaya kadar belli bir gelir grubunun altoda ve sağlık güvencesinden yoksun nüfusa sağlık güvencesi sağlamak amaçlanmıştır. Geçici bir uygulama olması düşünülen sistem 9.756.637 kişiye, yani nüfusun yaklaşık %16'sına ücretsiz sağlık hizmeti sağlamaktadır. Böylesine büyük bir nüfus grubuna hizmet veren yeşil kart uygulamasının sorunlarının neler olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Türkiye'deki“yeşil kart”sisteminin uygulamadaki sorunlarının hastane yöneticilerinin bakış açısıyla değerlendirilmesi ve yöneticilerin sorunlara yönelik çözüm önerilerinin saptanması bu çalışmanın amacım oluşturmaktadır. Araştırmada geliştirilen veri toplama aracında,“1”algılanan en önemli (çok önemli) sorun durumunu,“5”algılanan en önemsiz (çok önemsiz) sorun durumunu göstermektedir. Araştırma kapsamındaki yöneticilerin yeşil kart uygulamasındaki sorunlarla ilgili genel değerlendirmelerinin ortalama skoru 1,91, yöneticilerin yeşil kart uygulamasındaki sorunlara yönelik çözüm önerileriyle ilgili genel değerlendmnelerinin ortalama skoru da 1,77 olarak bulunmuştur. Bu da yöneticiler tarafından tespit edilen sorunların ve çözüm önerilerinin“önemli”olarak değerlendirdiklerini göstermektedir. Hastanelerde yeşil kart uygulamasıyla ilgili başlıca sorunların yeşil kartın gerçek hak sahiplerine verilmemesi, yeşil kart sahiplerine ait kişisel bilgilerin periyodik aralıklarla yenilenmemesi, sevk zincirine uymadan ve vize işlemlerini yaptırmadan hastaneye gelmeleri gibi sorunlarda odaklandığı söylenebilir. Hastanelerde yeşil kart uygulamasıyla ilgili başlıca sorunlara yöneticilerce getirilen çözüm önerileri ise; yeşil kart gerçek ihtiyaç sahiplerine verilmelidir, yeşil kart sahiplerinin kişisel bilgileri sürekli güncelleştirilmeli, siyasi ve politik baskılar engellenmelidir ve sosyal güvenlik kuruluşları tek bir çatı altoda toplanmalıdır önerilerinde odaklandığı söylenebilir. Anahtar kelimeler Yeşil kart, ücretsiz sağlık hizmetleri, sağlık hizmetlerinin finansmanı
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Tarcan M., The Evaluation of Green Card in the view of Hospital Administrators: Problems Faced in Practice and Recommendations, Hacettepe University Health Sciences Institute Master Thesis in Health Institutions Administration, Ankara, 2000. In recent years, the search for new models aimed at organizing and financing health services for entire communities has been one of the most popular health services topics. The Green Card system originally aimed to provide health services for the part of the population who lack insurance and are below a particular income level, as a temporary measure until the General Health Insurance system (GHI) could be set up. The Green Card system, however, providing free health services to 9,8 million people (16% percent of population in Turkey), has become an independent system. For this reason it is necessary to determine its current problems. The identification of this problems along with potential solutions as seen from the perspective of hospital administrators is the main purpose of this study. In the instrument used here,“1”indicates a perceived problem as most important, and“5”as least important. The results of the study show that the administrators' general score regarding was 1,91, and their score regarding recommended solutions was 1,77. These results show that the both the problems and their solutions are considered by the administrators to be very important. The main problems perceived by the administrators are the lack of Green Cards for people in great need, the lack of updated information about Green Card beneficiaries, the referral system not being properly used, and visa requirements. The main potential solutions suggested by the administrators were to give Green Cards to those in great need, to update Green Card user data, to eliminate political pressures, and to unify social security organizations.