'علاء الدين عليّ السمرقنديّ القرمانيّ ، ٨٦٠ هـ و منهجه في تفسيره المسمى (بحر العلوم) 'دراسة تحليلية
Aladdin Ali es-Semerkandî el-Karamanîn hayatı ve Bahrül-Ulum adlı tefsirinin metod açısından Analitik olarak incelenmesi
- Tez No: 916483
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMAD ABDUL KARİM SALİM KHASAWNEH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: es-Semerkandî, Bahrü'l-Ulum, Tefsir, Kelam, İslam Hukuku, Semerkandi, Bahr al-Ulum, Tafsir, Kalam, Islamic Law
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Al Al Bayt University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma,“Alaaddin Ali es-Semerkandî el-Karamanî ve Bahrü'l- Ulum adlı tefsirindeki yaklaşımı”başlığını taşımaktadır. Bu çalışma Allame Alaaddin Ali es-Semerkandî'nin kişiliğinden bahsetmektedir. Ayrıca Bahrü'l Ulum adlı eserinde kullandığı yaklaşıma ışık tutarak, bu tefsirde es-Semerkandî'nin Kur'an ayetlerini ve hadisleri kullanma metodunu açıklamaktadır. İlaveten bu çalışma es-Semerkandî'nin sıfat ayetlerini yorumlama yöntemini, teolojideki konumunu, farklı mezheplerin ve hüküm ayetlerinin yorumunu inceleyerek onun doktrinini ve fıkıh ekolünü gözden geçirmiştir. Çalışma bir dizi hedef, sonuç ve önerme içermektedir ve tefsirinde dayandığı birçok kaynağı ele almaktadır. Bu çalışmanın amacı Şeyh Alaaddin Ali es-Semerkandî'nin kişiliğini tanımak, ayrıca Bahrü'l Ulum tefsirindeki yaklaşımını, akide ve fıkıh meselelerini ve kıraat konularını nasıl ele aldığını incelemektir. Araştırmacı bu çalışmasında tümevarım ve tümdengelim yaklaşımlarını kullanmıştır. Araştırmacı tezi giriş, iki ana bölüm ve sonuç kısımlarına ayırmaktadır. Tezin başlığı, konusu ve çerçevesi, konunun önemi ve seçilme nedenleri, tezin metodolojisi ve uygulanması giriş bölümünde ele alınmaktadır. Birinci bölüm“Alaaddin Ali es-Semerkandî'nin Hayatı ve Eserleri”başlığını taşımaktadır. Araştırmacı bu çalışmada, Semerkandi'nin isminden ve nesebinden, doğum ve yetiştirilme tarzından, şöhret ve unvanlarından, itikadından, kelam ve fıkıh anlayışından, vasıflarından ve ahlak anlayışından, makamından, şeyhlerinden, talebelerinden, vefatından ve eserlerinden bahsetmektedir. Araştırmacı onun Bahrü'l Ulum eserinde kullandığı yaklaşımı incelemiş ve tefsirdeki genel ve özel kaynaklara yer vermiştir. Bu çalışma, es-Semerkandî'nin hadis ve sahabe sözlerine ve Arapça dil bilgisine dayanarak Kur'an-ı Kerim'in nüzul sebeplerini, Kur'an'nın i'rabını ve kıraat gibi diğer Kur'an ilimlerini nasıl açıkladığını içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study is titled“Alaa al-Din Ali al-Samarqandi al-Karamani and his approach in his tafsir named Bahr al-Ulum”. This study mentions the Life of Allama Alaeddin es-Samarqandi. It also sheds light on the approach he used in his work Bahrü'l Ulum, explaining Samarqandi's method of using Qur'anic verses and hadiths in this tafsir. In addition, this study has reviewed Samarqandi's doctrine and school of jurisprudence by examining the'method of interpreting the adjective verses, his position in theology, his interpretation of different madhhabs and verses of judgment. This study contains a set of objectives, conclusions and propositions and deals with many sources he used in his tafsir. The aim of this study is to mention the life of Sheikh Alaeddin al-Samarqandi, and also to examine his approach in Bahrü'l Ulum, how he handled the issues of creed, fiqh and qira'at. The researcher uses inductive and deductive approaches in this study. The researcher divides the thesis into an introduction, two main chapters and a conclusion. The title, the subject and framework of the thesis, the importance of the subject and the reasons for its selection, the methodology and its application in the thesis are discussed in the introduction section. The first chapter is titled“The Life and works of Alaeddin Samarqandi”. In this part, the researcher mentions about the name and lineage, birth and upbringing, fame and titles, creed, theology and understanding of the fiqh, qualifications and moral understanding, rank, sheikhs, students, death and works of el-Samarqandi. In the second part, the researcher examines the approach used by al-Samarqandi in“Bahru'l Ulum”and deals with the general and special sources used in his Tafsir. This study includes how el-Samarqandi explained other Qur'anic sciences such as the reasons for the revelation of the Holy Quran, the Qur'anic i'rab and Qira'at, based on Hadith and Sahabi words and knowledge of Arabic grammar.