الأجوبة الـجليّة عن الأسئلة الـخفيّة في تفسير الآيات القرآنية، للشيخ علي بن محمدٍ، علاء الديـــن الـمِصري سورة البقرة، (دراسةً وتـحقيقاً)
Kuran Kerim tefsir ayetlerinde gizli soruların açık cevapları, Şeyh Ali bin Mohammed, Alaa Eddin al-Masri, (1127 Hicri), Bakara Süresi, çalıştırma ve araştırma / al-Ajwiba al-Jalia an al-Ase'la al-Khafia fi tafseer al-ayat al-Qurania by Ali bin Muhammad al-Masry, (died 1127 a.h), Surat al-Baqarah, (Study and achievement)
- Tez No: 783544
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSSEF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ecvebetü'l-celiyye, es'ileti'l-hafiyye, tefsir, Alaaddîn, el-Mısrî, Al-Ajwiba Al-Jalia, Al-Ase'la Al-Khafia, Tafsir, Aladdin, Al-Masry
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Araştırma Hicri on birinci asrın alimlerinden olan Ali b. Muhammed el-Mısrî'nin ElEcvebetü'l-celiyyeti ani'l-es'ileti'l-hafiyyeti fî tefsîri'l-âyâti'l-kurâniyye başlıklı son derece nefis ilmi eseri ele almıştır. Bu bölüm Bakara Suresi'yle ilgili birbirinden farklı seksen sekiz soruyu içermektedir. Müellif, ayetin bir kelimesinde veya cümlesinde var olan sorunlara cevap vermiştir. Müellif bu eserde dil, sarf, nahiv ve belagat gibi Arapça ilimleriyle ilgili zengin birikimini kullanabilmiştir. Ayrıca adı geçen konularda gizli kalan maksatları açıklığa kavuşturmada tefsir ilmi, kıraat ilmi, fıkıh ve usul gibi şer'i ilimlerle ilgili birikimini de kullanabilmiştir. Müellif, kitabında önce soruyu sorup sonra yanıtlayarak belirli bir yaklaşım izlemiştir. Bu kitabın önemi, okuyucunun veya dinleyicinin dikkatinden kaçabilecek hususlara dikkat çeken harika yönteminde yatmaktadır. Bu da lafızlar arasındaki delalet farkları veya takdim ve tehir veya bir kelimeyi diğerine tercih etme veya uygulamalı bir şekilde Kuran mucizelerinin yönlerini temsil eden herhangi bir şeye karşın okumayı tercih etmek gibi Yüce Kur'an'ın bağlamını ve harikulade dizilişini tefekkür etmede hakikî tefekkür manasını sağlamaktadır. Araştırma iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölüm araştırma bölümüdür ve müellifi anlatmakta ve onunla ilgili yapılan çalışmaların az olmasından bahsetmektedir. Kişisel ve ilmi hayatına ışık tutmaktadır. Kitabı tanıtmakta, başlığını, kime nispet edildiğini ve nüshanın özelliklerini incelemektedir. İkinci bölüm ise metnin tahkikiyle ilgili bölümdür. Araştırmada tahkik edilen metinde geçen eserlerin ve sözlerin zan oluşturan durumlarda tahricine önem verilmiştir. Araştırmada; bu el yazmasında önceki tefsirlerde bahsedilmeyen bazı hususların ele alındığı ve çok sayıda söz, çıkarım ve alıntının en önemlilerinin vurgulandığı sonucu çıkarılmıştır. Ayrıca bu tefsir bir kusuru engellemekte veya bir eksikliği tamamlamakta ya da bir kelimeyi yazarına nispet etmektedir. Sonuçlardan biri de yazarın alıntı yaptığı kaynakların sayısının çok olmasıdır. Bu da özellikle bazıları nadir bulunduğu veya kayıp olduğu için tefsirin değerini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The research dealt with a valuable scientific work, which is: Al-Ajwiba Al-Jalia an Al-Ase'la Al-Khafia fi Tafseer Al-Ayat Al-Qurania by Ali bin Muhammad Al-Masry, one of the scholars of the eleventh century AH. This part includes eighty-eight questions about separate places in Surat Al-Baqarah. The author answered the problems mentioned in a word from the verse or in a sentence thereof, and the author was able to employ his diverse culture of Arabic sciences such as language, grammar, morphology, rhetoric, and legal sciences such as the science of interpretation, the science of readings, jurisprudence, principles, and others in clarifying the hidden intentions in the aforementioned places. The author followed a specific approach in his book by asking the question and then answering it, and the importance of this book lies in its wonderful way that draws attention to things that may be absent from the reader or the listener, which achieves the meaning of true contemplation of the Great Qur'an in contemplating the context and the masterpieces of systems such as the semantic differences between words or submission and delay, or preferring one word over another, or preferring a reading over another, which represents the aspects of the Qur'anic miracle in an applied manner. The researcher divided the research into two parts: the first chapter included the study section where the author was introduced, despite the lack of sources that talked about him, and shed light on his personal and scientific life, introducing the book and verifying its title, attribution, and description of its copies, and the second chapter included the achieved text, so the researcher paid attention to the achieved text in extracting the effects and sayings from their sources. The research came out with results, the most important of which is the large number of sayings, inferences, and quotations in this manuscript, which add to the previous interpretations some of what was not mentioned in them, so this interpretation fills the defect, completes the deficiency, or attributes the sayings to their author and among the results is also the large number of sources that the author quotes from, which increases the value of the interpretation, especially since some of them are rare or lost.