Çocukları özel eğitim desteği alan ailelerin yaşamda anlamlılık, varoluşsal kaygılar ve algılanan sosyal destek düzeylerinin incelenmesi
Investigation of meaningfulness in life, existential concerns and perceived social support levels in families whose children receiving special education support
  1. Tez No: 916528
  2. Yazar: SENA ŞAHAN
  3. Danışmanlar: DR. BİNGÜL SUBAŞI HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, yaşamda anlam, varoluşsal kaygı, algılanan sosyal destek, Special education, meaning in life, existential anxiety, perceived social support
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada çocukları özel eğitim desteği alan ailelerin yaşamda anlamlılık, varoluşsal kaygıları ve algıladıkları sosyal destek düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama araştırma modeli ile desenlenen araştırmanın evreni amaçsal örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Bu doğrultuda araştırma, Gaziantep'te özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam eden 200 özel gereksinimli çocuk ebeveyni ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada çocuğu özel eğitim desteği alan ailelerden elde edilen veriler yüz yüze toplanmıştır. Kullanılan ölçüm araçları Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Yaşamda Anlam Ölçeği, Varoluşsal Kaygılar Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeğidir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda katılımcıların yaşamda anlam ile varoluşsal kaygılar arasında anlamlı düzeyde negatif yönlü ilişki tespit edilmesine paralel olarak varoluşsal kaygılar ile algılanan sosyal destek arasında anlamlı düzeyde negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Bununla birlikte yaşamda anlam ile algılanan sosyal destek arasında ise anlamlı düzeyde pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca algılanan sosyal destek ve varoluşsal kaygıların yaşamda anlam üzerinde anlamlı düzeyde yordayıcı etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Çocuğu özel eğitim desteği alan ailelerin yaşamının bir bütün olarak değerlendirilmesi ve çocuğun yaşamı kadar ailelerin de yaşamlarının zenginleştirilmesi yönünde multidisipliner çalışmalar yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the meaningfulness in life, existential concerns and perceived social support levels of families whose children receive special education support. The universe of the research, which was designed with the survey research model, was selected using the purposive sampling method. In this direction, the research was carried out with 200 parents with special needs children attending special education and rehabilitation centers in Gaziantep. In this study, data obtained from families whose children received special education support were collected face to face. The measurement tools used are Socio-Demographic Information Form, Meaning in Life Scale, Existential Anxiety Scale and Multidimensional Perceived Social Support Scale. In line with the results of the study, a significant negative relationship was found between existential concerns and perceived social support, in parallel with the significant negative relationship between meaning in life and existential concerns of the participants. However, a significant positive relationship was found between meaning in life and perceived social support. In addition, it was concluded that perceived social support and existential concerns had a significant predictive effect on meaning in life. It is recommended to evaluate the life of families whose children receive special education support as a whole and to carry out multidisciplinary studies to enrich the lives of the families as well as the lives of the children.