Erken dönem uyum bozucu şemalar ve ilişki istikrarı ilişkisinde kişilik inancının aracı rol
Mediating role of personality belief in the relationship between early maladaptive schmeas and relationship stability
  1. Tez No: 916527
  2. Yazar: AKSANUR BAYIRKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ, PROF. DR. M. HAKAN TÜRKÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyum Bozucu Şemalar, I ̇ lişki İstikrarı, Kişilik İnancı, Kişilik Bozukluğu, Early Maladaptive Schemas, Relationship Stability, Personality Belief, Personality Disorder
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, romantik ilişkisi olan bireylerin erken dönem uyum bozucu şemaları ve ilişki istikrarıyla ilişkisinde kişilik inancının aracı rolünün incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan, 18-65 yaş arasında 479 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri katılımcıların gönüllülük esasına dayanarak Demografik Bilgi Formu, Young Şema Ö lçeği, I ̇ lişki İstikrarı Ö lçeği ve Kişilik İnanç Ölçeği ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulgularında romantik ilişki doyumu arttıkça duygusal yoksunluk, başarısızlık, karamsarlık, sosyal izolasyon/güvensizlik, duyguları bastırma, onay arayıcılık, ayrıcalıklılık/yetersiz özdenetim, kendini feda, terk edilme, cezalandırma, kusurluluk, tehditler karşısında dayanıksızlık ve yüksek standartlar şemalarının azaldığı görülmüştür. Kişilik inancı kapsamında bağımlı kişilik bozukluğu, histriyonik kişilik bozukluğu, şizoid kişilik bozukluğu, paranoid kişilik bozukluğu ve sınırda kişilik bozukluğu özellikleri arttıkça ilişki doyumunun azaldığı görülmüştür. Kişilik inancının erken dönem uyum bozucu şemalar ve seçeneklerin niteliğini değerlendirme arasında aracı bir role sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research examine the mediating role of personality belief in the relationship between individuals in romantic relationships with early maladaptive schemas and relationship stability. The research were conducted with 479 participants between the ages of 18-65, living in the Turkey and the Turkish Republic of Northern Cyprus. The research sample were carried out on a voluntary basis with the Demographic Information Form, Young Schema Questionnare, Relationship Stability Scale and Personality Belief Questionnare. In the findings of the research, it was observed that as when romantic relationship satisfaction increased, the schemas of emotional deprivation, failure, pessimism, social isolation/insecurity, suppression of emotions, approval seeking, privilege/insufficient self-control, self-sacrifice, abandonment, punishment, imperfection, vulnerability to threats, and high standards decreased. Within the scope of personality belief, it was observed that when as the characteristics of dependent personality disorder, histrionic personality disorder, schizoid personality disorder, paranoid personality disorder and borderline personality disorder increased, relationship satisfaction decreased. It has been observed that personality belief has a mediating role between early maladaptive schemas and evaluating the quality of options.