Aristoteles ve İbn Sina'da rüya teorisi
Dream theory in Aristotle and Avicenna
- Tez No: 916541
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENES TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İslam Felsefesi, Nefs, Rüya teorisi, Aristoteles, İbn Sînâ, Islamic Philosophy, Soul, Dream Theory, Aristotle, Avicenna
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Rüyalar, insanların tarih boyunca ilgiyle yaklaştığı ve çeşitli şekillerde yorumladığı bir fenomendir. Aristoteles ve İbn Sînâ gibi filozoflar da rüyaların doğası ve anlamı üzerine düşünmüşlerdir. Aristoteles'e göre, rüyaların oluşumunda duyumlar önce ortak duyuda algılanır, sonra fantasya tarafından yorumlanır. Fantasya, günlük yaşamdaki duyguların rüyalardaki yansıması olarak işlev görür. Ona göre rüyalar tesadüfi olaylardır ve geleceği haber vermezler. İbn Sînâ ise rüyaları daha derinlemesine ele alır. Ona göre, rüyalar özellikle peygamberlerin gördüğü rüyalar olmak üzere, gelecekten haber veren ve ilahi kaynaklı olabilen niteliklere sahiptir. Ona göre, peygamberlerin rüyaları diğer insanlarınkinden farklıdır ve metafizik bağlamda rüyaları etkiler. Bu iki filozofun görüşleri, rüyaların oluşumu konusunda benzerlik gösterirken, rüyaların doğası ve potansiyel anlamları konusunda ayrışır. Aristoteles'e göre rüyalar tesadüfi olaylardır, İbn Sînâ'ya göre ise bazen ilahi kaynaklı ve geleceği haber verebilirler.
Özet (Çeviri)
Dreams are a phenomenon that people have been interested in and interpreted in various ways throughout history. Philosophers such as Aristotle and Avicenna have also reflected on the nature and meaning of dreams. According to Aristotle, in the formation of dreams, sensations are first perceived in the common sense and then interpreted by phantasia. Fantasia functions as the reflection of emotions in daily life in dreams. According to him, dreams are accidental events and do not foretell the future. Avicenna, on the other hand, deals with dreams in more depth. According to him, dreams, especially the dreams of prophets, have qualities that foretell the future and may be of divine origin. According to him, the dreams of prophets are different from those of other people, and the metaphysical context also affects dreams. While the views of these two philosophers are similar on the formation of dreams, they differ on the nature and potential meanings of dreams. According to Aristotle, dreams are accidental events, while according to Avicenna, they are sometimes of divine origin and can foretell the future.