Futbol ve voleybolcuların ayak bileği kas kuvveti ve denge parametrelerinin incelenmesi
Investigation of ankle muscle strenght and balance parameters of football and volleybaall players
- Tez No: 916543
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Voleybol, futbol, denge, kas kuvveti, Volleyball, football, balance, muscle strength
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı; futbol ve voleybolcuların performanslarını etkileyen başta ayak bileği kas kuvveti, fonksiyonel performans olarak dikey sıçrama ölçümü ve denge seviyelerini (Easytech denge cihazı) belirlemek istatistiksel farklarını tespit etmek ve parametrelerin kendi içlerinde ilişkisini araştırmaktır. Voleybol ve futbolcuların, ayak bileklerini farklı kullanmaları (örneğin futbolda şut çekme, çalım atma…) ayak bileği kas kuvvetini ve mobilitesini etkileyebilecektir. Ayrıca bu iki spor branşının müsabaka ve antrenmanların yapıldığı sahalar ve hareketlerin farklılığı da sporcular arasında denge kabiliyet farklılıklarını ortaya çıkarabilecektir. Ayak bileği kas kuvvetleri ve denge seviyeleri ne kadar iyi olursa performanslar da o kadar iyi olacaktır. Çalışmada bu farklılıklar ve ilişkiler ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Yöntem: Çalışmamıza 20 kadın sedanter (yaş:24,5±2,83), 20 kadın fubolcu (yaş:23,5±3,56) ve 20 kadın voleybolcu (yaş:21,8±2,30) olmak üzere toplam 60 kadın katılım sağlamıştır. Katılımcıların antropometrik ölçümleri, denge ölçümleri (easy-tech denge ölçüm cihazı), ayak bileği kas kuvveti ölçümleri (Geratech Digital Force Gauge) ve ayak bileği esnekliği (gonyometre) ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen verilere normal dağılıma uygunluk testleri yapılarak, çoklu grup karşılaştırılması için Anova testi uygulanmış ve farkın kaynaklandığı grubu tespit etmek için Tukey testi kullanılmıştır. Her gruba ait değişkenler arasındaki ilişkiyi tespit etmek için korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Futbol ve voleybolcular arasında ayak bileği kas kuvveti ile denge parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç: Branşlar arasında ayak bileği kas kuvveti, denge, ve bazı antropometrik ölçümleri arasında farklar tespit edilmiştir. Performansı etkileyen temel yapılar arasında denge ve kuvvet önemli bir yere sahiptir. Antrenman programlarında branşlara göre denge ve kuvvet çalışmalarına ağırlık verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Purpose of the research; It is to determine the statistical differences and to investigate the relationship between the parameters, especially the ankle muscle strength, vertical jump measurement and balance levels (Easytech balance device) that affect the performances of football and volleyball players. Different use of the ankles of volleyball and football players (eg shooting in soccer, dribbling…) may affect ankle muscle strength and mobility. In addition, the competition and training areas of these two sports branches and the difference in the movements may reveal the differences in balance ability between the athletes. The better the ankle muscle strength and balance levels, the better the performances will be. These differences and relationships were tried to be revealed in the study. Methods: A total of 60 women, including 20 female sedentary (age: 24.5 ± 2.83), 20 female footballer (age: 23.5 ± 3.56), and 20 female volleyball player (age: 21.8 ± 2.30) participated. Anthropometric measurements of the participants, balance measurements (easy-tech balance measurement device), ankle muscle strength measurements (Geratech Digital Force Gauge) and ankle flexibility (goniometer) measurements were made. The data obtained were tested for conformity to normal distribution, the Anova test was applied to compare multiple groups, and the Tukey test was used to identify the group from which the difference originated. Correlation analysis was conducted to determine the relationship between variables belonging to each group. Results: Statistically significant differences were found between football and volleyball players between ankle muscle strength and balance parameters (p 0.05). Conclusion: Differences were found between branches in ankle muscle strength, balance, and some anthropometric measurements. Balance and strength have an important place among the basic structures that affect performance. In training programs, it is recommended to focus on balance and strength exercises according to the branches.