Türkiye ve dünyadaki enerji verimliliği danışmanlık (EVD) şirketlerinin genel yapısı ve gelişiminin değerlendirilmesi
Evaluation of the general structure and development of energy efficiency consultancy (EVD) companies in turkey and the world
  1. Tez No: 916804
  2. Yazar: MERVE DEMİRKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAÇ HÜRDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Mühendislik Bilimleri, Energy, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji verimliliği, ESCO, EVD, Enerji Performans Sözleşmeleri, Energy efficiency, ESCO, EVD, Energy Performance Contracts
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Dünyamızda yaşanan iklim değişikliği, doğal afetler, pandemi ve savaşlar küresel enerji krizlerini de beraberinde getirmektedir. Enerji verimliliği ise bu aşamada güçlü bir küresel odak olarak görünmektedir. Enerji verimliliği alanında; çeşitli performans sözleşmeleri yöntemi ile mevcut kaynakların verimli kullanımı, yeni ve verimli ekipman uygulamaları gibi konularda danışmanlık desteği, proje uygulama, uygulama sonrası ölçme, izleme ve doğrulama yapan bu sektördeki firmalar ülkemizde Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD), dünyada ise Enerji Servis (Energy Service Companies-ESCO) şirketleri olarak bilinmektedir. Her iki şirket yapısında amaç enerji verimliliği olsa da firmaların büyüklük ve iş yapabilme kapasiteleri bağlamında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında, Dünya'da ESCO, Türkiye'de ise EVD olarak bilinen enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerin mevcut durumu incelenmiş ayrıca Türkiye'de ve dünyadaki enerji verimliliği uygulama örnekleri ele alınarak sektörlerin genel yapısı değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda, dünyada ve ülkemizde ESCO pazarı için; net olmayan bir ESCO tanımı eksikliği ve resmi akreditasyonların bulunmaması, farkındalık eksikliği, enerji performans sözleşmeleri ile ilgili düzenlemelerdeki eksiklikler gibi sektör gelişiminin önündeki engeller ortaya konulmuştur. Sektörün daha da gelişebilmesi için yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi, finansal desteklerin artırılması, eğitim ve farkındalık programlarının yaygınlaştırılması, model sözleşmelerin hazırlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Climate change, natural disasters, pandemics, and wars bring about global energy crises. In this context, energy efficiency emerges as a strong global focus. In the field of energy efficiency, firms in our country known as Energy Efficiency Consultancy (EVD) and globally as Energy Service Companies (ESCO) provide consultancy support, project implementation, post-implementation measurement, monitoring, and verification on topics such as the efficient use of existing resources and the application of new and efficient equipment through various performance contract methods. Although both types of companies aim for energy efficiency, there are some differences in terms of the size and capacity of the companies. In this thesis, the current status of companies operating in the energy sector, known as Energy Service Companies (ESCO) globally and Energy Efficiency Consultancy (EVD) firms in Turkey, has been examined. Additionally, examples of energy efficiency implementations in Turkey and worldwide have been analyzed, and the overall structure of the sectors has been evaluated. At the end of the study, obstacles to the development of the ESCO market both globally and in our country have been identified, such as the lack of a clear ESCO definition, the absence of official accreditations, lack of awareness, and deficiencies in regulations related to energy performance contracts. For the further development of the sector, it is necessary to strengthen legal regulations, increase financial support, expand education and awareness programs, and prepare model contracts.