Dubleks paslanmaz çeliğin yüksek sıcaklıkta çözelti nitrürlenmesi ve faz dönüşümleri
High-temperature solution nitriding of duplex stainlesssteel and phase transformations
- Tez No: 916834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSOY ERİŞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dubleks Paslanmaz Çelik, Hesaplamalı Malzeme Mühendisliği, Faz Dönüşümü, Yüksek Sıcaklıkta Nitrürleme, Duplex Stainless Steel, Computational Materials Engineering, Phase Transformation, High-Temperature Nitriding
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yüksek azotlu paslanmaz çelik üretim yöntemlerinden biri olan yüksek sıcaklıkta nitrürleme (High temperature solution nitriding; HTSN) işlemi paslanmaz çeliklerde daha fazla oranda azot çözünmesi sağlamak amacıyla yüksek sıcaklıklarda azot atmosferinde uygulanan bir yöntemdir. İlk amaç, östenitik, dubleks ve yüksek kromlu ferritik paslanmaz çeliklerin yüzeyinde azot bakımından zengin bir östenitik tabaka oluşturmaktır. İkinci amaç ise HTSN işlemi ile sadece yüzeyi değil, tüm yapıyı azotla aşırı doymuş östenite dönüştürmektir. Tez kapsamında soğuk haddelenmiş dubleks paslanmaz çelik HTSN'ye tabi tutulmuştur. Dubleks paslanmaz çeliğin kimyasal bileşimi kullanılarak, artan azot içeriğinin faz dönüşümleri üzerindeki etkisi Thermo- Calc yazılımı ile hesaplanmış ve HTSN işlemi sırasında oluşabilecek fazların tahmin edilmesine olanak sağlanmıştır. DICTRA yazılımı kullanılarak oluşturulan modelde değişen süre ile oluşan östenit tabakasının oranı öngörülmeye çalışılmış ve deneysel verilerle uyumlu sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
High temperature solution nitriding (HTSN), one of the high nitrogen stainless steel production methods, is a process applied in a nitrogen atmosphere at elevated temperatures to achieve a higher rate of nitrogen dissolution in stainless steels. The first purpose is to form a nitrogen-rich austenitic layer on the surface of austenitic, duplex and high-chromium ferritic stainless steels. The second purpose is to transform not only the surface but also the entire structure into nitrogen supersaturated austenite by HTSN treatment. In this thesis, cold rolled duplex stainless steel was subjected to HTSN. Using the chemical composition of duplex stainless steel, the effect of increasing nitrogen content on phase transformations was calculated with Thermo-Calc software, allowing the prediction of the phases that may form during the HTSN process. In the model created using DICTRA software, the proportion of austenite layer formed with varying time was tried to be predicted and results were obtained in accordance with the experimental data.