Koroner arter bypass cerrahisi yapılan hastalarda erektör spina ve transvers torasik kas plan bloğunun postoperatif derlenme üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of erector spina and transvers thoracic muscle plan block on postoperative recovery in patients undergoing coronary artery bypass surgery
  1. Tez No: 916921
  2. Yazar: EMİNE NİGAR ALTINDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVRİYE SALMAN, DOÇ. DR. ASLIHAN AYKUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Erektör spina plan blok, Transvers torasik kası plan blok, Ağrı, Kardiyak cerrahi, Erector spinae plane block, transverse thoracic muscle plane block, Pain, Cardiac surgery
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş: Kardiyak cerrahide postoperatif ağrı istenmeyen etkilerini önlemek amacıyla, multimodal analjezinin bir basamağı olarak rejyonel analjezi yöntemleri sıklıkla uygulanmaktadır. Bu çalışmada amacımız koroner arter bypas cerrahisinde kullanılan rejyonel anestezi yöntemlerinden erektör spina plan bloğu ve transvers torasik kası plan bloğunun postoperatif analjeziye etkilerini karşılaştırmaktır. Materyal ve metod: T.C Sağlık Bakanlığı Ankara Bilkent Şehir Hastanesi 1 nolu Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanlığı'ndan 06.09.2023 tarihli E1-23-3994 karar numarası ile onay alındıktan sonra Kalp Damar Cerrahisi Ameliyathanesinde Eylül 2023-Şubat 2024 tarihleri arasında onpump açık koroner arter cerrahisi geçiren hastalar çalışmaya dahil edildi. Postoperatif dönemde analjezi için hasta kontrollü analjezi ile birlikte erektör spina plan bloğu uygulanan hastalar ile transvers torasik kası plan bloğu uygulanan toplam 92 hasta karşılaştırıldı. Hastaların postoperatif 4. 8. 12. ve 24. saatlerde ağrı skorları, vital bulguları, hasta kontrollü analjezi cihazında bolus doz denemeleri ve cihazın verdiği dozlar, gelişen bulantı ve kusma gibi postoperatif komplikasyonlar, ekstübasyon saati ve yoğun bakımda kalış süresi ve hasta memnuniyetleri takip edildi. Bulgular: Çalışmamızda transvers torasik kası plan (TTP) bloğu yapılan grup erektör spina plan (ESP) bloğu yapılan gruba göre hasta kontrollü analjezi bolus deneme sayısı, verilen toplam hasta kontrollü analjezi bolus sayısı, verilen toplam tramadol miktarı ve ek parasetamol gereksiminin ve postoperatif ağrı skor değerlerinin daha düşük bulunduğu ve hasta memnuniyetinin daha yüksek olduğu görüldü. Çalışma grupları arasında bulantı ve kusma insidansı, ekstübasyon zamanı, hastanede kalış süresi açısından bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Hem erektör spina plan bloğu hem transvers torasik kası plan bloğu kardiyak cerrahide dren yeri analjezisinde yetersiz kalsa da; sternotomi ve sol internal mammarian arter çıkarma hattı ağrısı için yeterli ve etkin analjezi sağlamıştır. Ancak transvers torasik kası plan bloğu erektör spina plan bloğuna göre daha az opioid tüketimi, daha iyi analjezi ve daha fazla hasta memnuniyeti sağlamıştır. Bu üstünlükleri nedeniyle transvers torasik kası plan bloğu kardiyak cerrahide daha iyi derlenme sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In order to prevent the undesirable effects of postoperative pain in cardiac surgery, regional analgesia methods are frequently appied as astep of multimodal analgesia. Our aim in this study to compare which regional anesthesia protocol more effective results less postoperative pain between erector spinae plane block and transverse thoracic muscle plane block in coronary artery bypass surgery. Materials and Methods: After obtaining approval from the Ethics Committee of the Ankara Bilkent City Hospital, Ministry of Health of Turkey, with the decision number E1-23-3994 dated September 6, 2023, patients undergoing open onpump coronary artery bypass surgery in the Cardiovascular Surgery Operating Room between September 2023 and February 2024 were included in the study. A total of 92 patients who received patient controlled analgesia with either erector spinae plane block or transverse thoracic muscle plane block during the postoperative period were compared. Postoperative assessments included pain scores at 4. 8. 12. and 24. hours, vital signs, bolus attempts and doses administered by the patient controlled analgesia device, complications such as nausea and vomiting, extubation time, intensive care unit stay duration, and patient satisfaction. Results: In our study, the transverse thoracic muscle plane block (TTP) group showed lower patient controlled analgesia bolus attempts, fewer total patient controlled analgesia bolus doses, reduced total tramadol consumption, and less need for additional acetaminophen compared to the erector spinae plane block (ESP) group. Additionally, postoperative pain scores were lower and patient satisfaction was higher in the TTP group. There were no significant differences between the study groups in terms of postoperative nausea and vomiting incidence, extubation time, or length of hospital stay Conclusion: Although both erector spinae plane block and transverse thoracic muscle plane block are insufficient for drain site analgesia in cardiac surgery; they provided adequate and effective analgesia for sternotomy and left internal mamarian artery extraction tract pain. However, transverse thoracic muscle plane block provided less opioid consumption, better analgesia and more patient satisfaction than erector spinae plane block. Due to these advantages, transverse thoracic muscle plane block provides better recovery in cardiac surgery.