Ankara il merkezinde bulunan sağlık ocaklarında yazılan reçetelerin değerlendirilmesi
Evaluation of recipes prescribed in the health centers in Ankara
- Tez No: 91703
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHAT TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Drug, Rational Drug use
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
ÖZET Mollahaliloğlu, S., Ankara İl Merkezinde Bulunan Sağlık Ocaklarında Yazılan Reçetelerin Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2000. Araştırmada; Ankara ilindeki sağlık ocaklarında, reçeteyi yazan hekimin ve reçeteyi kullanan hastanın ilaçlarla ilgili bilgi, tutum ve davranışı ile yazılan reçetelerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, kesitsel nitelikte bir durum saptama çalışmasıdır. Araştırma tabaka ağırlığına göre sınıflandırılmış sağlık ocaklarından rastgele seçilen 26 sağlık ocağında gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılma boyutu doktorlarda % 99.1, hastalarda % 92.1, reçete örneğinde % 95.3 olmuştur. Araştırmada, hekimlerin ve hastaların reçete ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemeye yönelik“doktor anketi”ve“hasta anketi”kullanılmıştır. Muayene süresini belirlemek amacıyla“muayene süresi formu”kullanılmıştır. Hastaların bazı özellikleriyle yazılan ilaçların dağılımı ve reçete maliyetlerini ortaya koymak amacıyla“reçete anketi”kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hekimlerin reçete yazmada başvurdukları kaynağın (% 99.2) ilaç rehberi olduğu, en son tanıtılan ilaçlardan birini (% 58.2) hastasına yazdığı saptanmıştır. Araştırmaya katılan hastaların doktorundan bazı ilaçları yazması için isteklerde (% 57.5) bulunduğu, evinde yedek ilaç (% 56.2) bulundurduğu anlaşılmıştır. Gözlem sonucu doktorların hastalara muayene için 5 dakika ayırdığı saptanmıştır. Sağlık ocağını kullanan hastaların büyük bir kısmının sosyal güvencesi (% 73.3) olduğu, reçetelerin ortalama maliyetinin 14 milyon TL olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, hekimin bilgi düzeyindeki yetersizlikler, bilimsel yayınların eksikliği, standart tanı ve tedavi kriterlerinin yokluğu, ilaçtaki promosyonun olumsuz etkisi, kişilerin yanlış inanç, alışkanlıklarının ilacın yazılmasında ve tüketiminde büyük rol oynamaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda, gerek hekimlerin, gerekse halkın daha akılcı ilaç kullanımının sağlanması amacıyla önerilerde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler : ilaç, akılcı ilaç kullanımı
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Mollahaliloğlu, S., Evaluation of recipes prescribed in the Health Centers in Ankara, Hacettepe University, Health Sciences Institute Public Health Master Theses, Ankara, 2000. The objective of the study is to examine the knowledge, attitude and behaviour of the physicians who give the prescription and the patients who use the drugs in health centers in Ankara and to review the precription. This research is a cross sectional base line survey. The research has been realised in 26 health centers, which have been choosen according to self-weighted stratified random sample. Participation rate of this research is 99.1 % of physicians, 92.2 % of patients, 95.3 % of prescription samples. This research uses“physicians survey”and“patients survey”in order to determine physicians and patients knowledge, attitude and behaviour relating drugs. In order to determine the consultation time“consultation time form”has been used. Prescription survey" has been used in order to clarify the distribution of prescribed drugs and prescription cost. It has been determined that the physicians who have participated in this research have used a drug guide as a reference (99.2%), and 55.2 % of the drugs prescribed have been recently promoted. It has been determined that 57.5 % of the patients have demanded special drugs and 56.2% store drugs at home. It has been determined that the physician spends 5 minutes with the patient examination. It has been determined that 73.3 % of the patients have a social insurance and the average cost of a prescription is 14 million TL. As a result, lack of knowledge of the physicians, lack of scientific publications, lack of standard treatment and diagnosis criteria, negative effect of drug promotion, wrong ideas and beliefs of people have an important role on drug consumption. In accordance with these results, both practitioners and the patients are suggested to use drugs rationally.