Ankara il merkezindeki bazı hastanelerden taburcu olan hastaların öğrenme gereksinimlerinin belirlenmesi
Determination of outpatient learning needs in some hospitals in the city of Ankara
  1. Tez No: 118108
  2. Yazar: ÖZLEM YİĞİTBAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÇAĞATAY GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta Öğrenme Gereksinimleri Ölçeği (HÖGÖ), taburcu, hasta eğitimi, öğrenme gereksinimi, Patient Learning Needs Scale (PLNS), outpatient, patient education, learning needs
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yiğitbaşıoğlu Ö., Ankara il merkezindeki bazı hastanelerden taburcu olan hastaların öğrenme gereksinimlerinin belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Araştırma, Ankara il Merkezinde bulunan bazı hastanelerden taburcu olan hastaların öğrenme gereksinimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ankara İl merkezinde bulunan 32 adet genel hastanenin 9 tanesinde, 400 hasta üzerinde uluslararası bir ölçek olan, Hasta Öğrenme Gereksinimleri Ölçeği uygulanmıştır. Bu ölçek, tıbbi yada cerrahi bir gerekle hastanede yatmış olan hastaların hastaneden ayrıldıklarında, sağlıklarıyla ilgili sorunlarla başa çıkabilmeleri için gereken öğrenme gereksinimlerini ölçmek için tasarlanmıştır. Araştırmada hastaların; yattıkları bölüm, odadaki kişi sayısı, eğitim durumu, tanısını bilip bilmemesi, hastalığın başlama zamanı, hastanede kalınan süre ve yatılan hastaneye göre öğrenme gereksinimlerinin farklı olduğu görülmüştür. Cerrahi bölümlerde yatan hastaların öğrenme gereksinimleri düşük, dahili bölümlerde yatanların ise yüksek olarak bulunmuştur. Özel odada yatan hastaların öğrenme gereksinimleri daha yüksek olarak bulunmuştur. Odadaki kişi sayısı arttıkça öğrenme gereksinimi azalmaktadır. Öğrenim durumuna göre de öğrenme gereksinimlerinde farklılıklar vardır. Öğrenim durumu yükseldikçe, öğrenme gereksinimleri artmıştır. Tanılarını bilen hastaların öğrenme gereksinimleri yüksektir. Hastalıklarının başlangıcı son 1 ay içinde olan kişilerde öğrenme gereksinimi yüksek olarak bulunmuştur. 1-5 yıl arasında ise bu oran düşmektedir. Hastanede kalınan süre de öğrenme gereksinimlerini etkileyen başka bir faktördür. Süre uzadıkça öğrenme gereksinimi de artmaktadır. Öğrenme gereksinimi hastanelere göre de değişiklik göstermektedir. Üniversite hastanelerinde yatanların öğrenme gereksinimleri daha yüksek olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Yiğitbaşıoğlu Ö., Determination of outpatient learning needs in some hospitals in the City of Ankara, Hacettepe University Health Sciences Institute, Master of Science Thesis in Public Health, Ankara, 2002. This study has been carried out for determining the outpatient learning needs at some hospitals located in the City of Ankara. From 31 hospitals in the city, 9 of them selected and an international Patient Learning Need Scale has been given to 400 patients. This scale is designed dealing for determining the learning needs of outpatients to struggle with their health problem after they leave the hospitals. The results of this study shows that the patient learning needs are different in terms of department of inpatient, number of patients in the ward, educational status, diagnostic awareness by the patient, onset of the disorder, the length of hospitalization and the hospital patient stayed. The patient learning needs found lower inpatients who stay in surgical departments than internal departments of hospitals. Learning needs are higher among in-patients who stayed in the private ward when number of patient increases in the ward the learning needs decreasing. Some differences had been found in patient learning needs according to the educational status. According to the degree of educational status, more attention to patient learning needs has observed in patients who have higher degree. Learning needs are higher among the patients who know diagnosis. Patient learning needs are also high among the patients who are suffering from the disorder for a month. But among the patients who are suffering from 1 to 5 years, the rate of the patient learning needs decreasing. Duration of hospitalization also is an another factor effecting the patient learning needs. If the duration is longer the patient learning needs increase. Patient learning needs show differences in terms of the hospital. Patiens who stay in university hospitals, the learning needs found higher.