Kayseri kentsel kesimde 7-12 yaş grubu çocuklarda enürezis nokturna, kekemelik ve tik görülme sıklığı
The Prevalence of enuresis nokturna, stuttering and tic in children aged between 7-12 years in Kayseri province
  1. Tez No: 91704
  2. Yazar: DEMET ÜNALAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FEVZİYE ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Enuresis nocturna, stuttering, tic, prevalence
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kayseri kentsel kesimde 7-12 Yaş Grubu Çocuklarda Enürezis Nokturna, Kekemelik ve Tik Görülme sıklığı Enürezis nokturna, kekemelik ve tik bozuklukları çocuk popülasyonunda sık rastlanılan bozukluklardan olduğu bilinmektedir. Bu bozuklukların erken tanınması, gerek tedavileri gerekse çocuğun ruhsal gelişiminin kötü etkilenmemesi açısından önem taşır. Çocuk popülasyonunda; enürezis prevalansı % 11.9-19.3, kekemelik prevalansı % 3-4 ve tik bozukluğu tahmini prevalansı % 5 olarak bildirilmektedir. Kayseri il merkezinde, sosyo-ekonomik seviyesi iyi, orta, kötü olan üç ayrı okulda, 7-12 yaş grubundan 500 öğrenci üzerinde yapılan bu çalışmada; enürezis prevalansı % 20.8, kekemelik prevalansı %3.8 ve tik bozukluğu prevalansı %2.6 olarak tespit edilmiştir. Enürezis nokturna ve tik bozukluğunun erkeklerde kızlardan daha fazla görüldüğü, yaş arttıkça görülme sıklığının arttığı ortaya çıkmıştır. Enürezis sosyo-ekonomik seviyesi düşük olanlarda ve soyageçmiş hikayesi olanlarda yüksek oranda bulunmuştur. Kekemelik gecekonduda oturan çocuklarda daha sık görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Enürezis nokturna, kekemelik, tik, prevalans
Özet (Çeviri)
SUMMARY The prevalence of enuresis nokturna, stuttering and tic in children aged between 7-12 years in Kayseri province It has been known that enuresis nocturna, stuttering and tic disorders are often observed in childhood period,. Early diagnosis of these disorders are very important from the point of both treatment and so as not to effect the psychological development of the child badly. It has been stated that, in childhood population, average enuresis prevalence 11.9-19.3 %. In this survey being applied in Kayseri province centre at three different schools with a socio- economical level of which are well, satisfactory and poor, enuresis nocturna prevalence 20.8 %, stuttering prevalence 3.8 % and tic prevalence 2.6 %, have been determined. It was stated that eniirezis nocturna and tic disorders are seen in boys more than girls and as the age group gets older, the frequency of disorders gets more. Enuresis has been observed at a high rate in those who have a low socio-economic level and those who have a background story commonly. Stuttering has been seen in children who reside in detached houses.