Paylaşım ekonomisi aracılığyla konaklama yapan misafirlerin memnuniyetinin yapay zeka tabanlı dil modelleriyle analizi: İstanbul ili Airbnb örneği
Analysis of the satisfaction of guests who accommodate through the sharing economy with artificial intelligence-based language models: Airbnb example in Istanbul province
  1. Tez No: 917086
  2. Yazar: SÜMEYYE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. GÖKHAN SİLAHTAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: büyük dil modelleri, ChatGPT, doğal dil işleme, paylaşım ekonomisi, sıfır atışlı öğrenme, yapay zeka, artificial intelligence, ChatGPT, large language models, natural language processing, sharing economy, zero-shot learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Enformatiği ve Veri Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Paylaşım ekonomisinin konaklama sektörü, dijitalleşme ve teknolojinin gelişmesiyle dönüşüm geçirmiş ve uygun maliyetli konaklama fırsatı sunan Airbnb, bu dönüşümle birlikte yenilikçi bir anlayış kazanmıştır. Airbnb; kullanıcıların konaklama süreçlerindeki hizmetleri değerlendirdiği, deneyim paylaştığı ve bu deneyimler üzerinden geri bildirimde bulunma imkanı sunan bir paylaşım ekonomisi platformudur. İnsanların doğal dili kullandığı, yapılandırılmamış zengin metin veri kaynağı, yapay zeka tabanlı Büyük Dil Modelleri (“LLM”Large Language Models) ve uygulamalarının kullanılmasına zemin hazırlamıştır. Geleneksel makine öğrenmesi (“ML”Machine Learning) yöntemlerinin etiketli veriye bağımlılığı, eğitim almadığı bir görevi yerine getirebilen ve yüksek genelleme kapasitesi ile daha hızlı ve esnek çözümler getirebilen LLM ve dil modeli uygulamalarını alternatif haline getirmiştir. Bu bağlamda bu tez çalışmasında, Airbnb kullanıcılarının konaklama süreci memnuniyetine etki eden faktörlerin iki farklı yapay zeka yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu iki farklı yapay zeka yöntemi arasındaki performans farkları değerlendirilmiş ve en etkili yöntemin belirlenmesi amacıyla karşılaştırılmalı bir analiz sunulmuştur. Müşteri yorumlarının sınıflandırılmasında, Sıfır Atışlı Öğrenme (“ZSL”Zero-Shot Learning) sınıflandırıcısı ve OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT kullanılmıştır. Analiz sonuçlarında yüksek başarı performansı sergileyen bu modeller, müşteri yorumlarının analizinde etkili bir seçenek olduğunu ortaya koymuştur. 2024 yılı içerisinde gerçekleştirilen bu tez çalışması, yapay zeka tabanlı analiz yöntemlerinin konaklama sektöründe kullanımına ilişkin literatüre katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The accommodation sector of the sharing economy has transformed with the development of digitalization and technology, and Airbnb, which offers affordable accommodation opportunities, has gained an innovative understanding with this transformation. Airbnb is a sharing economy platform where users evaluate services in accommodation processes, share experiences, and provide feedback on these experiences. The unstructured diverse text data source where people use natural language has paved the way for the use of artificial intelligence-based Large Language Models (LLM) and their applications. The dependency of traditional machine learning methods on labeled data has made LLM and language model applications, which can perform a task for which they are not trained and provide faster and more flexible solutions with high generalization capacity, an alternative. In this context, this thesis aims to determine the factors affecting the accommodation process satisfaction of Airbnb users with two different artificial intelligence methods. The performance differences between these two different artificial intelligence methods were evaluated and a comparative analysis was presented in order to determine the most effective method. Zero Shot Learning (ZSL) classifier and ChatGPT developed by OpenAI were used in the classification of customer reviews. These models, which exhibited high success performance in the analysis results, revealed that the analysis of customer comments is an effective option. This thesis, which was carried out in 2024, aims to contribute to the literature on the use of artificial intelligence-based analysis methods in the accommodation sector.