17 Ağustos Marmara depremi sonrasında Sakarya'da oluşturulan çadırkentlerde yaşam koşulları ve morbidite araştırması
The Conditions of tent-cities and morbidity survey in Sakarya after the 17th August Marmara eartquake
  1. Tez No: 91712
  2. Yazar: SARP ÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER BERTAN, DOÇ. DR. HİLAL ÖZCEBE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, çadırkent koşullan, akut ve kronik hastalıklar görülme sıklığı, genel sağlık puanı 28, earthquake, conditions of tent cities, frequency of acute and chronic diseases, general health questionnaire 28
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Üner S. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında Sakarya'da oluşturulan çadırkentlerde yaşam koşulları ve morbidite araştırması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Programı Bilim Uzmanlığı Tez Çalışması Ankara 2000. Araştırma Sakarya'da deprem sonrası kurulmuş orta büyüklükteki iki çadırkentte yaşam ve çevre koşullarının, çadırkentte kalan kişilerin beyanına dayalı son 15 günlük morbidite hızlan, kronik hastalıklar ve psikolojik durumlarının tespiti amacıyla yapılmıştır. 17 Ağustos Marmara Depremi ile araştırmanın veri toplama zamanı arasında üç aylık bir süre olmasına rağmen araştırma esnasında çeşitli olanaklara sahip çadırkentlerin yanısıra tuvaleti, duşu, mutfağı, bulaşıkhanesi ve belirli bir yönetimi olmayan, düzensiz derme çatma çadırlardan oluşan çadırkentlerin de mevcut olduğu tespit edilmiştir. Yaşam koşulları bozukluğuna bağlı akut solunum yolu enfeksiyonları ve gastroenterit yüksek düzeyde görülmektedir. Akut hastalığı olanlar çadırkentlere getirilen mobil sağlık hizmetlerini diğer sağlık kurumlarına nazaran daha fazla kullanmaktadırlar. Çadırkentlerde yaşayan her dört kişiden birinde beyana dayalı kronik hastalık vardır. En sık görülen kronik hastalık olan hipertansiyon kadınlarda daha fazla görülmekte ve yaşla artış göstermektedir. Kronik hastalığı olan kişilerin yandan fazlası kontrol için“SSK hastaneleri”ni tercih etmişlerken, hiçbir hastanın kontrol için sağlık ocağını tercih etmemiş olması da dikkat çekicidir. Genel Sağlık Anketi 28 puanlan incelenen tüm grupta çok yüksek değerlerdedir. GSA 28 puanlan arasında cinsiyet, öğrenim durumu, işsizlik, yakınını kaybetme ve maddi kaybı olan kişiler yüksek risk grubunu oluştururken diğerlerinin de mutlaka psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu bulunmuştur
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Üner S. The conditions of tent-cities and morbidity survey in Sakarya after the 17th August Marmara Earthquake, Hacettepe University Health Sciences Institute, Master of Science in Public Health, Ankara 2000. This research was done to find out the conditions of life and environment, the frequency of morbidity last 15 days and chronic diseases according to the statements of respondents and psychological status. The research was done three months after 1 7 August Marmara Earthquake. There were some tent-cities which have a lot of facilities, but some which have no WC, shower, kitchen etc and no management, still. Acute respiratory track infections and gastroenteritis were high because of bad living conditions. The use of primary health institutions especially mobile health teams were higher than the others for acute diseases. According to the statements of respondents there was one chronic disease in every four persons. Hypertension was the most seen chronic disease, it was high in females and the frequency of diseases increases by age. Half of people who had chronic disease prefer SSK hospitals for controls. It is meaningful that the chronic patients did not prefer primary health institutions for controls. The scores of GHQ 28 were high in whole group. Sex, level of education, unemployment, loss of relatives and material loss were important for the scores of GHQ 28, but everyone need psychological support.