Sakarya'da 17 ağustos 1999 depremi sonrasında kurulan yeni yerleşim alanları
The new settlement areas constructed in Sakarya after earthquake of 17 august 1999
- Tez No: 210372
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERYEM HAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Sakarya, Deprem, Kalıcı Konutlar, Sakarya, Earthquake, Secured-houses
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
1999 yılında Marmara Bölgesi'nde meydana gelen depremde Sakarya ili de büyük bir yıkım yaşamış ve çok sayıda insan hayatını kaybetmiştir. Geride kalanlar hem maddi olarak hem de ruhsal bakımdan büyük bir zorlukla karşı karşıya kalmışlardır. Sakarya'da 1943 ve 1967 tarihlerinde de bu şekilde büyük hasara yol açan depremler olmuştur. Bunu da göz önünde bulundurarak devlet son depremden sonra, birinci derece deprem kuşağı bölgesinde bulunan Sakarya'da kalıcı önlemler almanın zorunlu olduğunu anlamıştır. Bu nedenle Sakarya'da 1999 depreminde evsiz kalan binlerce insan için Sakarya'nın merkezinden farklı ve zemin bakımından daha güvenli alanlar araştırılmış ve belirlenen bu alanlara kalıcı konutlar inşa edilmiştir. Böylece bu bölgelerde yeni yerleşim yerleri meydana gelmiştir. Bu tezde Sakarya'da 1999 depremi sonrasında kurulan yeni yerleşim yerleri incelenmiştir. Bu yerleşim yerlerinin yapısını anlayabilmek için bu inceleme yapılmadan önce ilk olarak Sakarya'da nüfus ve yerleşmenin genel özelliklerinden bahsedilmiştir. Sakarya Türkiye'nin deprem olma olasılığı en yüksek illerinden biri olduğundan tezin ikinci bölümünde Sakarya'nın depremselliği hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise tezin ana konusunu oluşturan deprem sonrasında Sakarya'da kurulan yeni yerleşim yerleri araştırılmıştır. Bu bölümde ilk önce yerleşim yerlerinin oluşmasındaki jeolojik ve jeomorfolojik gerekçeler ile bireysel ve kurumsal faktörler ele alınmıştır. Sonrasında kurumlar tarafından yapılan Karaman, Camili, Korucuk ve Ferizli kalıcı konutları ile bireysel tercihler sonucunda ortaya çıkan Serdivan ve Beşköprü'deki yeni yerleşmeler ele alınmıştır. Yeni yerleşim alanları incelenirken; anket, mülakat ve yerinde gözlem yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakarya is demolished by Marmara Earthquake of August 1999 and thousands of people died. Other alive people damaged both psychologically and financially. There were two destructive earthquakes which caused huge damage in 1943 and 1967 in history of Sakarya. In view of the fact that the government realizes that it is compulsory to guard perpetually in Sakarya where first degree earthquake zone is. Therefore, the government research more secured-areas related to ground far from the city center for thousands of people who lost their home because of the earthquake. Then, they constructed secured houses in these places. Thus, new settlement areas are constructed in these areas. In this thesis, the new settlement areas which are constructed in Sakarya after earthquake of August 1999 are investigated. Firstly general characteristics of population and allocation in Sakarya are expressed to understand construction of the new enclaves. The section of this thesis gives information about seismic properties of Sakarya. In the third section the new settlement areas constructed in Sakarya after earthquake are expressed. The geological and geomorphologic reasons and individual and institutional factors related to construction of new settlement areas are treated in the first part of third section. Then, the new secured-houses constructed by institutions in Karaman, Camili, Korucuk and Ferizli together with the new allocations formed by individuals reasons in Serdivan and Beşköprü are expressed. The questionnaires, interviews and observations in places are used to investigate the new allocations.