Trakya Üniversitesi Tıp fakültesi öğrencilerinde empati ve duygusal zeka ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between empathy and emotional intelligence in Trakya University Medical Faculty students
  1. Tez No: 917268
  2. Yazar: HAZAL GÜL YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: empati, duygusal zeka, tıp öğrencileri, empathy, emotional intelligence, medical students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde duygusal zeka ve empati ilişkisinin ve ilişkili faktörlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızın evrenini, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanlığından alınan verilere göre, 1770 tıp fakültesi öğrencisi oluşturmaktadır. Minimum örneklem sayısı, hata payı %5, güven aralığı %95 olarak alınarak 316 kişi olarak belirlenmiştir. Çalışmamıza toplam 411 gönüllü öğrenci katılmıştır. Veriler 69 sorudan oluşan anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Anket formunun ilk 18 sorusu katılımcıların sosyodemografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorulardan oluşmaktadır. Ek olarak katılımcılara 31 soru içeren Bilişsel Duygulanımsal Empati Ölçeği, 20 soru içeren Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği Kısa Formu uygulanmıştır. Katılımcıların 233'ü (%56,7) kadın, 178'i (%43,3) erkek ve yaş ortalaması 21,29±2,5 yıl olarak saptanmıştır. Bilişsel Duygulanımsal Empati Ölçeğin'den alınan ortalama puan 90,9±11,02 olarak, Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği Kısa Formun'dan alınan ortalama puan 91,18±15,6 olarak hesaplanmıştır. Çalışmamızda cinsiyet, aylık hane geliri, aile tipi ile Bilişsel Duygulanımsal Empati Ölçeği puanları arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptanmıştır. Kronik hastalık öyküsü, tıp fakültesi tercih nedenleri ile Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği Kısa Formu arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptanmıştır. Duygusal zeka ile bilişsel empati arasında pozitif yönlü, duygusal empati arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır. Duygusal zeka ve empatinin birçok bireysel faktöre göre değişiklik gösterdiği görülmektedir. Hasta- hekim iletişimine, sağlık hizmet kalitesine olumlu yönlü katkı sunacağı düşünülen duygusal zeka ve empati becerilerinin gelişimine tıp eğitim müfredatında daha fazla yer verilebilir, gelişiminin önündeki bariyerlerin tespitine yönelik çalışmalar yürütülebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the relationship between emotional intelligence and empathy and related factors in Trakya University Faculty of Medicine students. The population of our study consisted of 1770 medical faculty students according to the data obtained from the Trakya University Faculty of Medicine. The minimum sample size was determined as 316 people with a 5% margin of error and 95% confidence interval. A total of 411 volunteer students participated in our study. Data were collected through a questionnaire form consisting of 69 questions. The first 18 questions of the questionnaire form consisted of questions to determine the sociodemographic characteristics of the participants. In addition, the Cognitive Affective Empathy Scale, which includes 31 questions, and the Emotional Intelligence Trait Scale Short Form, which includes 20 questions, were administered to the participants. Of the participants, 233 (56.7%) were female, 178 (43.3%) were male and the mean age was 21.29±2.5 years. The mean score obtained from the Cognitive Affective Empathy Scale was 90.9±11.02, and the mean score obtained from the Emotional Intelligence Trait Scale Short Form was 91.18±15.6. In our study, a statistically significant correlation was found between gender, monthly household income, family type and the Cognitive Affective Empathy Scale scores. Statistically significant correlation was found between presence of chronic disease, reasons for choosing medical school, and the Emotional Intelligence Trait Scale Short Form. There was a statistically significant positive correlation between emotional intelligence and cognitive empathy and a negative correlation between emotional empathy. Emotional intelligence and empathy seem to vary according to many individual factors. The development of emotional intelligence and empathy skills, which are thought to contribute positively to patient-physician communication and health service quality, can be included more in the medical education curriculum, and studies can be conducted to identify barriers to their development.