İntörn ve stajyer doktorlarda internet bağımlılığı, umutsuzluk ve yaşam doyumunun değerlendirilmesi: trakya üniversitesi örneği
Evaluation of internet addiction, hopelessness and life satisfaction in medical students: the case of trakya university
  1. Tez No: 917269
  2. Yazar: İREM ERGÜL METE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: tıp öğrencileri, umutsuzluk, internet, internet bağımlılığı bozukluğu, medical students, hopefulness, internet, internet addiction disorder
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
İnternet, yaşamın her alanında yerini alıp bireyleri kendine bağımlı hale getirse de internet bağımlılığı tanı ölçütleri henüz net değildir. Bu çalışmada Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesindeki intörn ve stajyer doktorlarda 'İnternet Bağımlılığı'nın çeşitli sosyodemografik etkenlerle, 'Umutsuzluk' ve 'Yaşam Doyumu' ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızın örneklemini katılmayı kabul eden Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki 324 öğrenci oluşturmuştur. Veriler 45 sorudan oluşan anket uygulanarak toplanmıştır. Anket formunda katılımcıların sosyodemografik verileriyle ilgili 8 soru bulunmaktadır. Ek olarak 12 soru içeren Young İnternet Bağımlılığı Testi-Kısa Formu, 20 soru içeren Beck Umutsuzluk Ölçeği ve 5 soru içeren Yaşam Doyumu Ölçeği katılımcılara uygulanmıştır. Katılımcıların 191'i (%59,0) kadın, 133'ü (%41,0) erkek ve yaş ortalaması 22,99 ± 1,47 olarak bulunmuştur. Young İnternet Bağımlılığı Testi-Kısa Formu'ndan aldıkları puan ortalaması 30,0±7,5'tir. Ruh hastalığı, depresyonu, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan ve ders amacıyla internet kullanmayanların internet bağımlılığı puanı daha yüksek saptanmıştır. Cinsiyet, yaş, sınıf, yaşadığı yer ve gelir durumuyla internet bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ruh hastalığı, depresyonu, anksiyetesi olanlarda daha yüksek düzeyde umutsuzluk; olmayanlardaysa daha yüksek yaşam doyumu saptanmıştır. Ayrıca geliri giderinden az olanların daha az yaşam doyumuna sahip olduğu saptanmıştır. Öğrenciler arasında minimal düzeyde umutsuzluğu olanlar orta ve şiddetli düzeyde umutsuzluğu olanlara göre daha düşük internet bağımlılığına sahip olarak bulunmuştır. Young İnternet Bağımlılığı Testi-Kısa Formu ve Yaşam Doyumu Ölçeği puanları arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki saptanmıştır. İnternet bağımlılığının birçok faktörden etkilendiği görülmüştür. Birinci basamak sağlık hizmetleri, bu faktörlere yönelik atılabilecek adımlarla erken tanı ve müdahalede bulunabilir. Bireylerin en yakın temas noktası olan aile hekimleri bu noktada önemli görev üstlenebilir.
Özet (Çeviri)
Although the internet has taken its place in every aspect of life and made individuals addicted to it, the diagnostic criteria for internet addiction are not yet clear. This study aimed to evaluate the relationship between 'Internet Addiction' with various sociodemographic factors, 'Hopelessness' and 'Satisfaction with Life' in medical students at Trakya University Faculty of Medicine. The sample of our study consisted of 324 students at Trakya University Faculty of Medicine who agreed to participate. Data were collected by applying a questionnaire consisting of 45 questions. In the questionnaire form, there are 8 questions about the sociodemographic data of the participants. In addition, the Young Internet Addiction Test-Short Form with 12 questions, Beck Hopelessness Scale with 20 questions and Satisfaction with Life Scale with 5 questions were applied to the participants. Of the participants, 191 (59.0%) were female, 133 (41.0%) were male, and the mean age was 22.99 ± 1.47 years. The mean score on the Young Internet Addiction Test-Short Form was 30.0±7.5. Those with mental illness, depression, attention deficit hyperactivity disorder, and those who did not use the Internet for study purposes had higher Internet addiction scores. There was no significant relationship between gender, age, class, place of residence, income status and internet addiction. Higher levels of hopelessness were found in those with mental illness, depression and anxiety, while higher levels of life satisfaction were found in those without mental illness. It was also found that those whose income was less than their expenses had lower life satisfaction. Among the students, those with minimal hopelessness had lower levels of Internet addiction than those with moderate and severe hopelessness. A weak negative correlation was found between the Young Internet Addiction Test-Short Form and Satisfaction with Life Scale scores. It has been observed that internet addiction is affected by many factors. Primary health care services can provide early diagnosis and intervention with steps that can be taken towards these factors. Family physicians, who are the closest point of contact of individuals, can assume an important role at this point.