The effects of information security risk precautions on the stress of e-commerce employees: A case study from Germany
Bilgi güvenliği risk önlemlerinin e-ticaret çalışanlarının stresine etkileri: Almanya'dan bir vaka çalışması
  1. Tez No: 917287
  2. Yazar: OĞUZHAN YİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. JACO RENKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Information Security, Employee Factor in Information Security, Information Security Risk Precautions, Employee's Stress, Security Related Stress, E-Commerce Security
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: The University of Manchester
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Gelişen teknolojilerle birlikte popüler hale gelen bilgi güvenliği (BG) çalışma konusu, risk olarak adlandırılan ve bilgiyi potansiyel olarak tehdit eden unsurları içermektedir. Bu riskler açısından Çalışan faktörü önemli bir konu olarak değerlendirilebilir ve stres başta olmak üzere çeşitli alt faktörler nedeniyle BG'ni olumsuz yönde etkileyebilir. Organizasyonlar bu potansiyel riskleri azaltmak veya ortadan kaldırmak için çalışanlara bazı değişiklikler ve sınırlamalar getirebilecek çeşitli BG risk önlemleri (BGRÖ) almaktadır. Bu noktada, sadece çalışan stresi BG'ni etkilememekte, BGRÖ'de çalışan stresini etkilemektedir. Bu bağlamda geliştirilen bu araştırmada, BG'nin etkinliği için önemli olan çalışan stresinin BGRÖ'nden nasıl etkilendiği incelenmiştir. Bu konuyla alakalı sınırlı sayıda araştırma olması, bu alanda çalışmanın yapılmasında itici güç olmuştur. Buna ek olarak, dinamik bir bilgi akışı olmasına ve bu akışta çalışanların önemli bir yere sahip olmasına rağmen, e-ticaret güvenliği konusunda yapılan Çalışmaların sınırlı olması e-ticaretin araştırılmasında etkili olmuştur. Bu nedenle, araştırma sorusu olarak“BGRÖ e-ticaret çalışanlarının stresini nasıl etkilemektedir?”belirlenmiştir. Bu noktada Çalışmanın BG literatürüne katkısının yanı sıra, pratik olarak e-ticaret sektörüne de katkı sağlayabilecek olması motivasyon kaynağı olmuştur. Araştırma sorusunu yanıtlamak amacıyla, araştırma stratejisi olarak Almanya'daki bir e-ticaret şirketine odaklanan bir vaka çalışması yürütülmüştür. Bu vaka çalışması, çalışanları etkileyen stres faktörlerini sınıflandırmak ve ölçmek için teorik çerçeve olarak güvenlik-kaynaklı stres modelini kullanmıştır. Bu çerçeveye göre hazırlanarak geçerliliği alanında uzman kişilerle test edilen niceliksel bir anket uygulanmıştır ve stres etkenlerinin etki değerleri hesaplanmıştır. Bu anket öncesinde ve sonrasında, kuruluşun BGRÖ'ni anlamak ve bu BGRÖ'nin çalışanların stresi üzerindeki etkilerini araştırmak için görüşmeler yapılmıştır. Bu nedenle bu çalışmada karma veriler kullanılmıştır. Sonuç olarak bu araştırma, dış kaynak kullanımının neden olduğu mahremiyet ihlali stres etkeni, hata raporlarının yayınlanmasının neden olduğu haber stres etkeni ve yeni sistem gereksinimlerinin neden olduğu belirsizlik stres etkeni nedenleriyle, BGRÖ'nin e-ticaret çalışanlarının stresi üzerinde bazı olumsuz etkileri olduğunu ortaya koymaktadır. Ek olarak, BGRÖ'nde bazı cezai unsurlar bulunsa da kurumun eğitime ve farkındalık geliştirmeye yönelik tutumu, çalışanların stresini olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Information security (InfSec) study topic, which has become popular with developing technologies, includesthe elements that potentially threaten the information are called risks. Regarding these risks, the employee factor can be identified as a significant issue, and it can negatively affect InfSec due to various sub-factors, including stress. Organisations take various InfSec risk precautions (ISRPs), which can bring some changes and limitations for employees, to reduce or eliminate these potential risks. At this point, not only employee stress affects InfSec, but ISRPs also affect employee stress. In this research developed in this context, it was examined how employee stress, which is important for the effectiveness of InfSec, is affected by ISRPs. The limited research on this subject was a driving force in conducting the study in this area. In addition, although there is a dynamic information flow and the employees have an important place in this flow, the limited studies on e-commerce security were effective in researching e-commerce. Thus, as a research question,“How do ISRPs affect the stress of e-commerce employees?”was determined. At this point, the fact that the study can practically contribute to the e-commerce sector besides the InfSec literature contribution was a source of motivation. A case study focusing on an e-commerce company in Germany was conducted as a research strategy to answer the research question. This case study used the security-related stress model as the theoretical framework for classifying and measuring the stress factors affecting employees. A quantitative questionnaire, which was prepared according to this framework and whose validity is tested with experts in the relevant field, is applied, and the effect values of stressors were calculated. Before and after this questionnaire, interviews were conducted to understand the organisation's ISRPs and investigate the effects of these ISRPs on the stress of employees. Thus, mixed data were used in this study. Consequently, this research presents that ISRPs have some negative effects on the stress of e-commerce employees due to outsourcinginduced privacy invasion stressor, the news stressor caused by the publication of error reports, and new systems necessities-induced uncertainty stressor. In addition, even though there are some punitive elements in the ISRPs, the organisation's attitude towards training and awareness development positively affects the stress of the employees.