Elastan içerikli open-end rotor ipliklerinin denim kumaşlarda kullanımı
Use of open-end rotor yarns containing elastane in denim fabrics
- Tez No: 917320
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR DURU BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Open end-rotor, two for one, hamel, core spun, denim, Open end-rotor, two for one, hamel, core spun, denim
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Tekstil sektörünün önemli hammaddesi olan iplik, tek kat olarak üretildiğinde bazı fiziksel özellikleri sınırlı kalabilmektedir. Ayrıca değişen ve gelişen nihai ürün özellikleri paralelinde tek kat ipliklerden ekstra fiziksel özellikler istenmektedir. Bunun bir sonucu olarak katlama ve büküm prosesleri, iplikteki fiziksel özellikleri geliştirmek amacı ile başvurulan bir yöntem haline gelmiştir. Günümüzde en fazla kullanılan büküm yöntemi two-for-one büküm yöntemidir. Her ne kadar az bilinse de hamel büküm (elasto twist) yöntemi de uygulanmakta olan bir diğer yöntemdir. İnsanların daha rahat ve daha fonksiyonel tekstil ürünlerine duydukları yüksek talebi karşılamak için ortaya çıkan elastan içerikli iplikler ve kumaşlar için farklı üretim yöntemleri bulunmaktadır. Bu çalışmada two for one ve hamel büküm sistemlerinde farklı üretim parametlerine (büküm katsayısı, elastan çekimi, büküm yönü) sahip Ne 20/2 +78 dtex elastanlı rotor iplikleri üretilmiştir. Bu ipliklere referans olarak denim sektöründe sıkça kullanılan Ne 10/1 + 78 dtex elastanlı ring core spun ipliği üretilmiştir. Üretilen ipliklerin mukavemet, uzama, düzgünsüzlük, iplik hataları ve tüylülük testleri yapılmış ve elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Üretilen ipliklerin atkı olarak atıldığı, 3/1 Z dimi örgüsünde denim kumaş üretilmiş olup kumaşlara en, elastikiyet, kopma mukavemeti, yırtılma mukavemeti, gramaj, çekme ve growth testleri uygulanmış ve değerlendirilmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde, kullanılan üretim yöntemine ve üretim parametrelerine bağlı olarak iplik ve kumaş özelliklerinde önemli farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Yarn, which is a crucial raw material in the textile industry, may have limited physical properties when produced as a single-ply. Moreover, in line with the evolving and developing final product requirements, additional physical properties are expected from single-ply yarns. As a result, twisting and doubling processes have become a widely used method to enhance the physical properties of yarn. Today, the most commonly used twisting method is the two-for-one (TFO) twisting technique. Although less known, hamel twisting (Elasto Twist) method is another applied technique. Different production methods have been developed for elastane-containing yarns and fabrics that have emerged to meet the increasing demand for more comfortable and functional textile products. In this study, Ne 20/2 + 78 dtex elastane rotor yarns were produced using the two-for-one and hamel twisting systems with different production parameters (twist multiplier, elastane draft, twist direction). Additionally, as a reference, Ne 10/1 + 78 dtex elastane ring core-spun yarn, which is frequently used in the denim industry, was produced. The produced yarns were tested for strength, elongation, evenness, yarn faults, and hairiness, and the obtained data were analyzed. Denim fabrics with a 3/1 Z twill weave were produced using the yarns as the weft. These fabrics were then subjected to width, elasticity, tensile strength, tear strength, weight, shrinkage, and growth tests, and the results were evaluated. The findings revealed significant differences in yarn and fabric properties depending on the production method and production parameters used.