Over dokusunda mikroplastik birikiminin gösterilmesi
Demonstration of microplastic accumulation in ovarian tissue
- Tez No: 917323
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH KALELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: mikroplastik, FTIR, microplastic, FTIR
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Over dokusunda mikroplastik birikiminin gösterilmesi ve biriken polimerlerin tiplendirilmesi amaçlanmaktadır. Plastiğin insan vücudu üzerindeki olumsuz etkilerini anlamamıza yarayacak fikirlerin oluşmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı bünyesinde opere edilen kadınlardan elde edilen over dokuları, suni sindirim, filtrasyon ve kurutma işlemleri sonrasında Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi ile analiz edilerek polimer tiplendirmesi yapılmıştır. Bulgular: On over dokusunun dokuzunda toplam 263 mikroplastik partikülü tespit edilmiş ve Neoprene, EP ve EPDM olarak tiplendirilmiştir. Sonuç: İnsan dokuları üzerinde yapılmış mikroplastik çalışmalarında farklı dokularda, farklı tip mikroplastikler gösterilmiş olup çalışmamız, over kortikomedüller dokularında mikroplastiğin araştırıldığı ilk çalışmadır. Over dokusundaki birikim, toksisite potansiyelinden bağımsız olarak çevremizde bulunan plastiklerin vücudumuza nüfuz ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim is to demonstrate microplastic accumulation in ovarian tissue, identify the types of accumulated polymers, and contribute to the formation of ideas that help us understand the adverse effects of plastic on the human body. Materials and Methods: Ovarian tissues obtained from women who underwent surgery at Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Obstetrics and Gynecology, were analyzed after artificial digestion, filtration, and drying processes. Polymer typing was performed using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). Results: A total of 263 microplastic particles were detected in 9 out of 10 ovarian tissues, and they were identified as Neoprene, EP, and EPDM. Conclusion: Microplastic studies conducted on human tissues have shown different types of microplastics in different tissues. Our study is the first conducted on ovarian tissue. The accumulation in ovarian tissue demonstrates that plastics, which are constantly present in our environment, gradually infiltrate our bodies, regardless of whether their toxicity potential is known.