Marketability analysis of green hydrogen production in Türkiye
Türkiye'de yeşil hidrojen üretiminin pazarlanabilirlik analizi
- Tez No: 917377
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yeşil hidrojen, CAPEX, OPEX, elektrolizör, pazar analizi, sürdürülebilirlik, Green hydrogen, CAPEX, OPEX, electrolyzer, market analysis, sustainability
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Yeşil hidrojen, sadece karbon salınımını azaltma potansiyeli değil, aynı zamanda sürdürülebilir enerji üretimindeki rolü açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye'nin yeşil hidrojen hazırlığında bir adım öne çıkmasını sağlayacak dikkate değer faktörlerden biri, rüzgar, güneş ve jeotermal gibi zengin yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olmasıdır. Türkiye'de yeşil hidrojenin pazarlanabilirliği, entegrasyon ve uzun vadeli kullanım açısından oldukça önemli bir faktördür. Pazarlanabilirlik, yenilenebilir enerji sistemlerinin geliştirilmesine ve entegrasyonuna, elektrolizör teknolojilerindeki ilerlemelere ve farklı elektrolizör sistemleri için işletme giderleri (OPEX) ve sermaye harcamaları (CAPEX) değerlendirmelerine bağlıdır. Yeşil hidrojen üretimindeki en önemli teknoloji, Anion Exchange Membrane (AEM), Polymer Exchange Membrane (PEM) ve Solid Oxide Electrolysis Cell (SOEC) türleri bulunan elektrolizördür. Bu teknolojilerin CAPEX ve OPEX açısından değerlendirilmesi, Türkiye'de yeşil hidrojen üretiminin ekonomik uygulanabilirliğini belirlemede büyük önem taşımaktadır. Türkiye'yi yeşil hidrojen perspektifinden incelediğimizde, yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliği ve bolluğu ile stratejik girişimler nedeniyle yüksek bir potansiyel görülmektedir. Gelişmiş elektrolizör teknolojilerinin mevcut/planlı yenilenebilir enerji sistemlerine başarılı bir şekilde entegrasyonu ve CAPEX ile OPEX minimizasyon hedefleri, bu potansiyelin gerçekleştirilmesinde kritik rol oynayacaktır. Artan devlet desteği, uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi ve altyapı oluşturulması, Türkiye'nin yeşil hidrojen pazarındaki konumunu daha da güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
Green hydrogen has a great importance not only for its potential to reduce carbon emissions but also for its role in sustainable energy production. Among the remarkable factors that will take Türkiye one step ahead in preparation for green hydrogen are its rich renewable energy resources such as wind, solar and geothermal. The marketability of green hydrogen in Türkiye is a very important factor for integration and long-term use. Marketability depends on the development and integration of renewable energy systems, advances in electrolyzer technologies, and the evaluation of both operating expenses (OPEX) and capital expenditures (CAPEX) for different electrolyzer systems. The most significant technology in green hydrogen production is the electrolyzer which has types of Anion Exchange Membrane (AEM), Polymer Exchange Membrane (PEM), and Solid Oxide Electrolysis Cell (SOEC). Evaluation of all these technologies, in terms of CAPEX and OPEX, has great importance in determining the economic feasibility of green hydrogen production in Türkiye. When looking at Türkiye from a green hydrogen perspective, high potential can be seen due to the diversity and abundance of renewable energy sources and strategic initiatives. Successful integration of advanced electrolyzer technologies into existing/planned renewable energy systems and CAPEX and OPEX minimization targets will be vital in realizing this potential. Increasing governmental support, developing international relations and constitute infrastructure will further strengthen Türkiye's position in the green hydrogen market.