Yüksek ve düşük seviyeli Go oyuncuları arasında Go oyunu problemleri sırasındaki kalp atış hızı değişkenliği farklılıkları
Differences in heart rate variability during Go game problems between high and low rank Go players
  1. Tez No: 917408
  2. Yazar: AHMET EREN KURTER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GIYASETTİN DEMİRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Go Oyunu, Kalp Atış Hızı Değişkenliği, Bilişsel Performans, Otonom Sinir Sistemi, Game of Go, Heart Rate Variability, Cognitive Performance, Autonomic Nervous System
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ahmet Eren Kurter, Yüksek ve Düşük Seviyeli Go Oyuncuları Arasında Go Oyunu Problemleri Sırasındaki Kalp Atış Hızı Değişkenliği Farklılıkları, Hacet-tepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Spor Bilimleri ve Teknolojisi Prog-ramı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2025. Bu çalışmanın amacı, yüksek ve düşük seviyeli Go oyuncuları arasında Go oyunu problemleri sırasında Kalp Atış Hızı Değiş-kenliği (KHD) farklılıklarını inceleyerek bilişsel performansın fizyolojik temellerini anlamaktır. Araştırma, 27 erkek katılımcının (14 yüksek seviyeli, 13 düşük seviyeli) dinlenme ve problem çözme sırasında ölçülen KHD parametrelerini ele almıştır. Veri-ler, Polar H10 kalp atış hızı monitörü ile kaydedilmiş ve Kubios HRV Scientific yazı-lımı ile analiz edilmiştir. Verilerin tanımlayıcı istatistikleri R programı kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testi ile değerlendirilmiş-tir. Normal dağılım gösteren verilerde gruplar arasındaki farklar bağımsız t-testi ile ana-liz edilmiş, ön test ve son test farkları eşleştirilmiş t-testi ile incelenmiştir. Normal dağı-lım göstermeyen veriler için ise Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Tüm istatistiksel testlerde anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, yüksek ve düşük sevi-yeli oyuncular arasında dinlenme ve problem çözme sırasında KHD değerleri açısın-dan anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Bu bulgu, Go oyununda uzmanlık seviye-sinin KHD ile belirgin bir ilişki göstermediğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
Ahmet Eren Kurter, Differences in Heart Rate Variability during Go Game Problems between High and Low Level Go Players, Hacettepe University Gra-duate School of Health Sciences, Sports Sciences and Technology Program, Mas-ter's Thesis, Ankara, 2025. The aim of this study was to understand the physiological basis of cognitive performance by examining differences in Heart Rate Variability (HRV) during Go game problems between high and low level Go players. The rese-arch addressed HRV parameters of 27 male participants (14 high-level, 13 low-level) measured at rest and during problem solving. Data were recorded with a Polar H10 heart rate monitor and analysed with Kubios HRV Scientific software. Descriptive sta-tistics of the data were obtained using the R programme. The conformity of the data to normal distribution was evaluated by Shapiro-Wilk test. For normally distributed data, the differences between the groups were analysed by independent t-test, and the diffe-rences between pre-test and post-test were analysed by paired t-test. Mann-Whitney U test was used for non-normally distributed data. The significance level was set as 0.05 in all statistical tests. The results showed that there was no significant difference between high and low level players in terms of HRV values during rest and problem solving. This finding suggests that the level of expertise in the game of Go does not show a significant relationship with HRV.