Bakliyatlardan patlatılmış yenilikçi ürün üretimi üzerine araştırma
Search on puffed innovative product production from pulses
  1. Tez No: 917407
  2. Yazar: CANER ÇELİKKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gıda Mühendisliği, Gastronomy and Culinary Arts, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Patlatma prosesi, Şişirme, Bakliyat, Kırmızı mercimek, Soya fasulyesi, Börülce, Patlatma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ürün Geliştirme ve Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Baklagiller zengin bir protein, enerji, vitamin ve mineral kaynağıdır. Yüksek besin değerlerine rağmen, baklagillerin küresel tüketimi azalmaktadır. Tüketimdeki bu azalma, zaman alan hazırlama ve pişirme süreçlerine, sindirim sisteminde gaz oluşumuna ve bazı beslenme endişelerine bağlanabilir. Ancak, son zamanlarda özellikle tüketicilerin daha sağlıklı gıdaları ve işleme tekniklerini tercih etmesiyle baklagillere ve doğal pişirme yöntemlerine olan ilgi yeniden canlanmıştır. Bu çalışma, bakliyatların yüksek sıcaklığa ve ardından ani bir basınç değişimine maruz bırakılarak patlatılması sürecini araştırmakta ve aynı zamanda farklı basınç (6, 7 ve 8 bar) ve farklı su miktarları (25, 50 ve 75 mL) yardımıyla optimum parametreleri belirleyerek kırmızı mercimek, soya fasulyesi ve börülce gibi bakliyatların istenen dokusal özelliklerle patlatılmasını amaçlamaktadır. Analizler, hem basınç hem de suyun şişmeyi önemli ölçüde etkilediğini, artan basıncın şişme etkisini arttırdığını ve nem içeriğini azalttığını göstermiştir. Çalışma, su ve basınç arttıkça yığın yoğunluğunun azaldığını ve bunun da dokusal kalitenin iyileştiğini gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Legumes serve as a rich source of protein, energy, vitamins and minerals. Despite their high nutritional values, the global consumption of legumes is on the decline. This reduction in consumption can be attributed to the time-consuming preparation and cooking processes, gas formation in the digestive system and certain nutritional concerns. However, there has been a recent resurgence of interest in legumes and natural cooking methods, driven particularly by consumers favoring healthier foods and processing techniques. This study investigates the process of puffing pulses through exposure to high temperature followed by a sudden pressure change and, at the same time, this study aimed that the puffing legumes such as red lentils, soybean and cowpea with the desired textural properties by determining the optimum parameters with the help of different pressure (6, 7 and 8 bar) and different water quantities (25, 50 and 75 mL). The analyses showed that both pressure and water significantly influence swelling with increased pressure enhancing the puffing effect and decreasing moisture content. The study showed that bulk density decreased as water and pressure increased indicating an improved textural quality. Key Works: Puffing process, Legumes, Red lentils, Soybean, Cowpea, Puffing gun