Tarhun (Artemisia dracunculus) uçucu yağından elde edilen nanoemülsiyonların antioksidan, antibakteriyal aktivitelerinin ve çeşitli kanser hücreleri üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of Antioxidant and Antibacterial Activities of Nanoemulsions Obtained From Tarragon (Artemisia dracunculus) Essential Oil and Their Effects on Various Cancer Cells
- Tez No: 917487
- Danışmanlar: PROF. DR. ESEN TAŞĞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Kanser, nanoemülsiyon, tarhun, uçucu yağ, Cancer, essential oil, nanoemulsion, tarragon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Bu çalışma tarhundan esansiyel yağ elde edilerek nanoemülsiyon formülasyonu oluşturarak, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin araştırılması ve Caco-2 (kolon kanseri), A549 (küçük hücreli olmayan akciğer kanseri) ve HDF (insan dermal fibroblast/sağlıklı hücre hattı) hücre hatlarına uygulanarak sitotoksik etkisinin araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Metot: Araştırmada, tarhundan hidro distilasyon (su distilasyonu) yöntemiyle esansiyel yağ elde edilmiştir, nanoemülsiyonlar ultrasonik homojenizatör kullanılarak üretilmiştir. Bu çalışmada, tarhun esansiyel yağının nanoemülsiyonu da ultrasonik yöntem kullanılarak hazırlanmıştır. Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR), tarhun nanoemülsiyonu numuneleri ile Zeta Potansiyeli ölçümleri yapılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin in vitro etkinliklerinin değerlendirilmesinde viabilite assay olarak MTT assay kullanılmıştır. Tarhun nanoemülsiyonun antimikrobiyal aktivitesi kuyu difüzyon yöntemi (Agar Well Diffusion Assay) kullanılarak değerlendirilmiştir. Sentezlenen nanoemülsiyonların antioksidan aktiviteleri KUPRAK tayini ve DPPH serbest radikali giderme aktivitesi yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: FT-IR analizinde, sağlanan spektrumlar, tarhun nanoemülsiyonların zengin yüzey kimyasını gösteren hidroksil, karbonil ve aromatik fonksiyonel gruplar gibi farklı kimyasal bileşenlerin varlığını doğrulamaktadır. Nanoemülsiyonların Zeta Potansiyeli değerleri emülsiyonun elektrostatik stabilitesi kabul edilebilir bir aralıkta kalmıştır. Tarhun uçucu yağı, özellikle Gram-negatif bakterilerden Pseudomonas aeruginosa (8 mm) ve Escherichia coli (10 mm) üzerinde orta düzeyde antimikrobiyal etki göstermiştir. Tarhun nanoemülsiyonu örneklerinde KUPRAK tayinine göre tarhun nanoemülsiyonlarının pozitif kontrollere kıyasla güçlü bir bakır indirgeme kapasitesine sahip olduğu görülmüştür. Bu çalışmada kullanılan tarhun nanoemülsiyonlarının kanserli hücrelere karşı yüksek stotoksik etki gösterdikleri belirlenmiştir. Sonuçlar: Bulgular, tarhun esansiyel yağından elde edilen nanoemülsiyonların kanser tedavisinde etkili ajanlar olarak potansiyelini göstermiştir. Bu çalışma, gelecekteki araştırmalarda tarhun nanoemülsiyonunun kanser tedavilerinde kullanılmasına alternatif bir yaklaşım olabileceğini vurgulamaktadır. Araştırma sonucunda, tarhun nanoemülsiyonunun kanserli hücre hattı üzerindeki olumlu etkisi ve yüksek antioksidan aktivitesi ile ilgili alandaki ilaç (MTX) ile karşılaştırıldığında daha iyi sitotoksik etki gösterdiği görülmüştür. Bu çalışma, nanoemülsiyon teknolojisinin tarhun gibi doğal kaynakların terapötik potansiyelini artırabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to extract essential oil from tarragon (Artemisia dracunculus) to formulate nanoemulsions and investigate their antioxidant and antimicrobial properties. Additionally, the cytotoxic effects of these nanoemulsions were evaluated on Caco-2 (colon cancer), A549 (non-small cell lung cancer), and HDF (human dermal fibroblast/healthy cell line) cell lines. Material and Method: Essential oil was obtained from tarragon using hydro-distillation (water distillation), and nanoemulsions were prepared using an ultrasonic homogenizer. Nanoemulsions of tarragon essential oil were synthesized via an ultrasonic method. Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR) and Zeta Potential measurements were conducted to analyze the chemical composition and stability of the nanoemulsions. The in vitro activities of the synthesized compounds were evaluated using the MTT assay as a viability assay. Antimicrobial activity was assessed via the agar well diffusion assay, while antioxidant activities were determined using CUPRAC and DPPH radical scavenging activity assays. Results: FT-IR analysis confirmed the presence of diverse chemical components such as hydroxyl, carbonyl, and aromatic functional groups, indicating a rich surface chemistry for the tarragon nanoemulsions. The Zeta Potential values of the nanoemulsions indicated acceptable electrostatic stability. Tarragon essential oil showed moderate antimicrobial activity, particularly against Gram-negative bacteria such as Pseudomonas aeruginosa (8 mm) and Escherichia coli (10 mm). According to CUPRAC determination in tarragon nanoemulsion samples, tarragon nanoemulsions were found to have a strong copper reducing capacity compared to positive controls. It was determined that tarragon nanoemulsions used in this study showed high cytotoxic effect against cancer cells. Conclusion: The findings indicate that nanoemulsions derived from tarragon essential oil have potential as effective agents in cancer treatment. This study highlights the potential of tarragon nanoemulsions as an alternative approach in future cancer therapies. Compared to MTX (methotrexate), tarragon nanoemulsions exhibited better cytotoxic effects on cancer cell lines and demonstrated high antioxidant activity. This study emphasizes that nanoemulsion technology can enhance the therapeutic potential of natural resources like tarragon.