Farklı azot dozları ve biçim sayısının tarhun bitkisinin (Artemisia dracunculus L.) bazı tarımsal ve kalite özellikleri üzerine etkisi
Effects of nitrogen doses cutting numbers different agricultural and quality characteristics of tarragon plants (Artemisia dracunculus L.)
- Tez No: 483639
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarhun (Artemisia dracunculus), azot dozu, biçim sayısı, uçucu yağ, Tarragon (Artemisia dracunculus), nitrogen doses, cutting number, essential oil
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, azot dozları (0, 4, 8 ve 12 kg) ve biçim sayılarının (çiçeklenme ve mevsim sonu) tarhun (Artemisia dracunculus) ekotiplerinin (Kağızman ve Hasankale) bazı tarımsal ve kalite özellikleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Azot dozlarının incelenen karakterlerden sadece bitki boyu hariç, diğer karakterler üzerine istatistiki olarak etkisi olmamıştır. Diğer karakterler arasında rakamsal farklılık bulunmakta olup, bitki boyu, yaş herba, drog herba, drog sap ve yaprak verimleri dekara 8 kg azot dozunda, uçucu yağ oranının ise dekara 12 kg'lık azot dozunda fazla olduğu tespit edilmiştir. Biçim sayılarının incelenen özellikler üzerine etkisi önemli olmuştur. Özellikle birinci biçim değerleri, ikinci biçim değerlerinden fazla olmuştur. Ekotipler arasında incelenen karakterler yönünden farklılık tespit edilmemiştir. Fakat Hasankale ekotipi incelenen özellikler bakımından Kağızman ekotipinden daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bir yıllık çalışma sonuçlarına göre, her iki tarhun ekotipinde azot dozu ve biçim sayıları dikkate alındığında, dekara 8 kg azot dozunun incelenen özelliklerden uçucu yağ oranı hariç diğer özellikler üzerine olumlu etki yaptığı, uçucu yağ oranının ise dekara 12 kg azot dozunda en fazla olduğu tespit edilmiştir. İncelenen özellikler yönünden ekotiplerden Hasankale ekotipi Kağızman ekotipinden daha üstün olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla, Erzurum koşullarında her iki tarhun ekotipine dekara 8 kg azot dozu ve çiçeklenme döneminde biçiminin yapılması önerilmektedir. 2017, 40 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the effects of nitrogen doses (0, 4, 8 and 12 kg) and cutting numbers (flowering and seasonal) on some agronomic and quality characteristics of the ecotypes of Artemisia dracunculus (Kağızman and Hasankale). Nitrogen doses were not statistically significant on other characters except for plant height.There was a numerical difference; among other characters, there was a numerical difference, plant height, wet herb, drug herb, drug stem and leaf yield were found to be 8 kg nitrogen dose, and the volatile oil rate was 12 kg nitrogen dose. The effect of the cutting numbers on the examined parameters was important. In particular, the first form values are higher than the second form values. There is no difference between the ecotypes in terms of the characters examined. However, it was determined that the Hasankale ecotype has more properties than the Kağızman ecotype. Based on the results of one year study, it was determined that the doses of 8 kg nitrogen of the reservoir had a positive effect on other properties except the volatile oil ratio and the highest rate of volatile oil in the dose of 12 kg of nitrogen when the nitrogen doses and cutting numbers in the ecotypes of both cultivars were taken into account . It has been determined that the ecotypes of the Hasankale ecotype are superior to those of the Kağızman ecotype. Therefore, under the conditions of Erzurum, it is suggested to use 8 kg nitrogen doses of each of the two varieties of in the flowering period. 2017, 40 pages