Algılanan risk değer ve keyif alma ile tekrar satın alma niyeti arasındaki ilişki: Sağlıklı yaşam ve spor merkezleri üzerine bir uygulama
The relationship between perceived risk value and enjoymentand repurchase intention: A study on healthy living and fitness centers
  1. Tez No: 917555
  2. Yazar: FURKAN BOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN FARUK ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan değer, algılanan risk, keyif alma, spor merkezleri, tekrar satın alma niyeti
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı; algılanan risk, algılanan değer ve keyif alma unsurlarının, spor merkezi üyelerinin tekrar satın alma niyetleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu amaç kapsamında çalışma, Konya ilinde faaliyet gösteren spor merkezlerine üye olan 478 müşteri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır, bağımlı değişken olan aynı sağlıklı yaşam ve spor merkezini yeniden tercih etme/satın alma niyeti ile bağımsız değişkenler olan algılanan risk, algılanan değer ve keyif alma faktörlerinin ilişkilerinin analiz edildiği bir model ortaya konmuştur. Araştırmanın hipotezleri yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, algılanan riskin tekrar satın alma niyeti üzerinde anlamlı bir etkisi gözlemlenmemiştir. Bir diğer sonuç ise, algılanan değer ve keyif alma unsurlarının tekrar satın alma niyetine pozitif katkısının bulunmasıdır. Araştırmanın sonuçları algılanan risk, algılanan değer ve keyif alma ve tekrar satın alma niyeti bağlamındaki kavramsal ilişkileri aydınlatması ve spor hizmet pazarlamacıların ilgili kavramlar arasındaki ilişkilere dikkat ederek daha etkin ve verimli pazarlama stratejileri oluşturması bağlamında literatüre ve sağlıklı yaşam ve spor merkezi yöneticilerine önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of perceived risk, perceived value, and enjoyment on the repurchase intentions of sports center members. Within this scope, the study was conducted on 478 customers who are members of sports centers operating in Konya. The study employs a correlational survey model, one of the quantitative research methods, and presents a model analyzing the relationships between the dependent variable—repurchase intention for the same healthy living and sports center—and the independent variables—perceived risk, perceived value, and enjoyment. The hypotheses of the study were tested using structural equation modeling. According to the results of the study, perceived risk does not have a significant effect on repurchase intention. Another key finding is that perceived value and enjoyment positively contribute to repurchase intention. The study's findings provide important contributions to the literature and to managers of healthy living and sports centers by clarifying the conceptual relationships between perceived risk, perceived value, enjoyment, and repurchase intention. Additionally, they offer valuable insights for sports service marketers in developing more effective and efficient marketing strategies by considering the relationships between these concepts. Keywords : Perceived value;perceived risk;enjoyment; fitness centers;repurchase intention.