Ohri kazası (XVI. yüzyıl sonlarından XVIII. yüzyıl başlarına kadar)
Kaza of Ohrid (from the late XVI. century to the early XVIII. century)
  1. Tez No: 917648
  2. Yazar: YILMAZ ÇETİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ CAN SANNAV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Rumeli, Ohri, Balkanlar, Kaza, kükürt, Demografik, İktisadî ve İdarî Yapı, Ottoman Empire, Rumelia, Ohrid, Balkans, Kaza, sulfur, Demographic, Economic and Administrative Structure
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
1979 yılında Ohri Gölü, 1980 yılında Ohri şehri UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alınmıştır. Bu durum Ohri Gölü'nün ve Ohri şehrinin ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Ohri, 1385 yılında Osmanlı hâkimiyetine girmesinin ardından Rumeli Eyaleti'ne tabi sancak merkezi konumuna getirilmiştir. Çalışmada, Balkanlarda stratejik açıdan önemli sancaklardan biri olan Ohri sancağının merkez kazasının XVI. yüzyıl sonlarından XVIII. yüzyıl başlarına kadarki idarî, demografik ve iktisadî yapısının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, giriş bölümü hariç dört bölümden oluşmakta olup giriş bölümünde çalışmanın sınırları ve kaynakları tetkik edilerek Ohri'nin kısa bir tarihçesine yer verilmiştir. Birinci bölümde Ohri kazasının dönem içeresindeki coğrafi önemi ve idari yapısı ortaya konulmuştur. Devamında kazada görevli olan başta sancakbeyi olmak üzere alaybeyileri, çeribaşıları, subaşıları ve diğer kale görevlilerinden oluşan ehl-i örf ile ehl-i şer' mensubu kadıların kimler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde Ohri şehrinin fizikî yapısı kısmında kale, saray, çarşı ve pazarlar ile derphane incelenmiştir. Diğer kısımda ise şehrin fizikî yapının şekillenmesinde vakıfların rolü ile sancaktaki vakıf ve vakıf eserleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde çalışılan dönem içerisinde Ohri kazasının nüfus yapısı incelenmiştir. Ohri kazasının iktisadî yapısının ele alındığı son bölümde ise Ohri kazasındaki zirai üretim, balıkçılık, hayvancılık ve kükürt maden işletmeciliği incelenmiştir. Ayrıca kazadaki avârız, cizye, nüzül, sürsat vb. gibi vergi gelirlerine de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In 1979 Lake Ohrid and in 1980 the city of Ohrid were included in the list of world cultural heritage sites by UNESCO. This shows how important Lake Ohrid and the city of Ohrid are. After Ohrid came under Ottoman rule in 1385, it was made a sanjak center subject to the Rumelia Province. This study aims to determine the administrative, demographic and economic structure of the central kaza of Ohrid sanjak, which is one of the strategically important sanjaks in the Balkans, from the late XVI. century to the early XVIII. century. The study consists of four chapters except the introduction. In the introduction, the boundaries and sources of the study were examined and a brief history of Ohrid was given. In the first chapter, the geography of Ohrid and the administrative structure and importance of the kaza in the period were presented. Afterwards, it was tried to determine who were the judges in charge of the kaza and were members of ehl-i örf ile ehl-i şer' including the sanjakbeyi, alaybeyi, çeribaşı, subaşı and castle officials. In the second part, the physical structure of Ohrid city was analyzed in terms of castle, palace, bazaar and markets, and the mint. In the other part, the role of foundations in shaping the physical structure of the city and the foundations and foundation works in the sanjak were explained. Population structure of Ohrid kaza during the period under study was analyzed in the third section. In the last section, which covers the economic structure of Ohrid, agricultural production, fishing, animal husbandry and sulfur mining in Ohrid were analyzed. In addition, tax revenues such as avârız, jizya, nüzül, sürsat, etc. in Ohrid kaza were analyzed.