Okul psikolojik danışmanlarının tükenmişlik düzeylerinin kişisel ve kurumsal faktörler açısından incelenmesi
Examination of school psychological counselors' burnout levels in terms of personal and institutional factors
  1. Tez No: 917660
  2. Yazar: BEYZA KAZMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Psikolojik Danışmanları, Tükenmişlik, Bilinçli farkındalık temelli öz-bakım, Psikolojik sağlamlık, Algılanan örgütsel destek, School Counselors, Burnout, Mindful self-care, Psychological resilience, Perceived organizational support
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul psikolojik danışmanlarının psikolojik sağlamlık, bilinçli farkındalık temelli öz bakım ve algılanan kurumsal destek düzeylerinin tükenmişlik düzeylerini yordama gücünü incelemektir. İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilen bu çalışmaya İzmir ilinde 2023-2024 eğitim öğretim yılında faaliyet gösteren okullarda görev alan 224 kadın ve 75 erkek olmak üzere toplamda 300 okul psikolojik danışmanı katılım göstermiştir. Veriler çevrimiçi anket yöntemi kullanılarak Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Danışman Tükenmişlik Envanteri (PDTE), Algılanan Kurumsal Destek Ölçeği (AKDÖ), Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ) ve Bilinçli Farkındalık Temelli Öz Bakım Ölçeği (BFÖBÖ) ile elde edilmiştir. Bu araştırmada bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkeni yordama gücünü tespit etmek amacıyla aşamalı çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucu, bağımsız değişkenlerden olan algılanan örgütsel destek, psikolojik sağlamlık ve bilinçli farkındalık temelli öz bakım düzeylerinin tükenmişliğin orta düzeyde anlamlı birer yordayıcısı oldukları tespit edilmiştir. Bağımsız değişkenlerin tümünün bağımlı değişken olan tükenmişliğin %39'unu açıkladığı bulunmuştur. Elde edilen bulgularda, tükenmişliğin en önemli yordayıcısının algılanan örgütsel destek düzeyi olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın bulgu ve sonuçları literatür kapsamında tartışılmıştır. Son olarak araştırmacılara, okul psikolojik danışmanlarına ve kurumlara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the power of school counselors' psychological resilience, mindfulness-based self-care and perceived institutional support levels to predict burnout levels. A total of 300 school counselors, 224 female and 75 male, working in schools operating in the 2023-2024 academic year in Izmir province participated in this study conducted in the relational screening model. Data were obtained using the Personal Information Form, Counselor Burnout Inventory (CBI), Perceived Organizational Support Scale (POS), Brief Resilience Scale (BRS) and Mindful Self-Care Scale (MSCS) using the online survey method. In this study, stepwise multiple regression analysis was used to determine the power of independent variables to predict the dependent variable. As a result of the analyzes performed, it was determined that the independent variables, perceived organizational support, psychological resilience and mindfulness-based self-care levels, were moderately significant predictors of burnout. It was found that all independent variables explained 39% of the dependent variable, burnout. According to the findings, the most important predictor of burnout was the level of perceived organizational support. The findings and results of the study were discussed within the scope of the literature. Finally, recommendations were made for researchers, school counselors and institutions.