Farklı yüz tiplerinde gülümseme estetiğinin değerlendirilmesi
Evaluation of smile aesthetics in different face types
- Tez No: 917661
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İRFAN KARADEDE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gülümseme, Estetik, Yüz, Stereofotogrametri, Maloklüzyon, Smiling, Aesthetics, Face, Stereophotogrammetry, Malocclusion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Bu çalışmada, farklı yüz tiplerine sahip bireylerin gülümsemesinin stereofotogrametri yöntemi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Üniversite kliniğimize başvuran farklı yüz tiplerine sahip, yaş ortalaması 17,19±2,33 olan 270 birey (111 erkek ve 159 kadın), iskeletsel sınıflamaya göre 3 ana grup [Sınıf 1 (n:90), Sınıf 2 (n:90); Sınıf 3 (n:90)] ve vertikal yönde ise 9 alt grup [Sınıf 1 normal (n:30); Sınıf 1 kısa (n:30); Sınıf 1 uzun (n:30); Sınıf 2 normal (n:30); Sınıf 2 kısa (n:30); Sınıf 2 uzun (n:30); Sınıf 3 normal (n:30); Sınıf 3 kısa (n:30); Sınıf 3 uzun (n:30)] olacak şekilde ayrılmıştır. Bireylerin, gülümseme pozisyonunda 3 boyutlu stereofotogrametri yöntemiyle elde edilen görüntüleri üzerinde 3dMDvultus (3dMD Inc., Atlanta, ABD) programı kullanılarak doğrusal, açısal ve oransal ölçümler yapılmıştır. Bulgular: Sınıf 3 uzun yüzlü bireylerde; üst ve alt dudak uzunluğu, üst ve alt dudak vermilion uzunluğu artmıştır. Sınıf 2 kısa yüzlü bireylerde; filtrum genişliği, keser / diş eti görünümü, sağ ve sol bukkal koridor mesafeleri ve ağız genişliği / filtrum genişliği oranı artmıştır. Gülümseme indeksi, yüz yüksekliğinin tersine uzun yüz gruplarında azalmıştır. Üst dudak açısı Sınıf 3 normal erkeklerde ve alt dudak açısı Sınıf 2 kısa yüzlü kadınlarda artmıştır. Sonuçlar: Farklı yüz tiplerinin gülümseme konumunda yapılan ölçümler sonucunda gruplar ve cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar gözlenmiştir. Bireylerin gülümseme harmonisinin değerlendirilmesinde bu farkların dikkate alınması teşhis ve tedavide yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the smile characteristics of individuals with different face types using stereophotogrammetry. Methods: A total of 270 individuals (111 males and 159 females) with varying face types and a mean age of 17.19±2.33 years, who applied to our clinic, were classified into three main groups [Class 1 (n=90), Class 2 (n=90), Class 3 (n=90)] and nine subgroups based on vertical dimension [Class 1 normal (n=30), Class 1 short (n=30), Class 1 long (n=30), Class 2 normal (n=30), Class 2 short (n=30), Class 2 long (n=30), Class 3 normal (n=30), Class 3 short (n=30), Class 3 long (n=30)]. Linear, angular and proportional measurements were performed using the 3dMDvultus software (3dMD Inc., Atlanta, USA) on images obtained in the smile position through 3D stereophotogrammetry. Results: In Class 3 long-faced individuals; upper and lower lip length, upper and lower lip vermilion length increased. In Class 2 short-faced individuals; philtrum width, incisor / gingival display, right and left buccal corridor distances and mouth width / filtrum width ratio increased. The smile index decreased in long-faced groups, contrary to facial height. Upper lip angle increased in Class 3 normal males and lower lip angle increased in Class 2 short-faced females. Conclusion: Statistically significant differences were observed between groups and genders as a result of measurements made in the smile position of different face types. Consideration of these differences in the evaluation of smile harmony of individuals will be guiding in diagnosis and treatment.